Æstetik og kreativitet

Perlepladekunst

Læs mere

Perlepladekunst

2-4

30-60 minutter

4 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Kender du det som fagprofessionel at børnene kommer ind i en stime mht. at lave perleplader til den store guldmedalje, hvor de bliver produceret og så ikke rigtig brugt til noget.

I denne aktivitet samler den fagprofessionelle på perleplader fra børnegruppen, hvor man kan sætte dem sammen til uro, guirlander mm. Jeg har set en pædagog og nogle børn som havde taget stoffet af en lampeskærm til en standerlampe, hvor de ved hjælp af ståltråd, satte perlepladerne sammen, så den dækkede hele skærmen. De havde placeret den ved et læsehjørne, og gav det mest fantastiske lys!

Aktiviteten handler om at få børnene i flere læringsloop end en. Her får de to loop, hvor de først producerer og dernæst være kreativ, ved at sætte dem sammen på andre kreative måder. 

Du samler perlepladerne, og skal før du præsenterer aktiviteten for børnene, have fundet en ramme for arbejdet. Hvad skal I lave? Uro? guirlande? Lampe? Andet?

Børnene klipper ståltråd af i afmålte stykker og binder to perleplader sammen. Derefter en mere osv. Indtil I har lavet det som I skal. Skal den bindes fast på noget, gør I dette til sidst. Uro er meget flotte at hænge ned fra en vandret rundstok i et vinduet-parti, hvor lyset skinner gennem perlerne.

Legen slutter når...

Når kreationen er færdig

Motivation og fantasiramme.

Motivationen er nysgerrigheden for at bruge de produceret perler til noget andet og mere. En motivationsfaktor og læring er også dette, at du producerer noget individuelt som bliver en del af en større helhed sammen med andre børn.

Materialer.

Skruemaskine med smal træbor til at lave huller i perlepladerne med.

En masse perleplader

En ramme for perlepladerne: Uro, guirlande, lampeskærm mm.

Ståltråd

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Som også beskrevet tidligere kan man være kreativ på mange måder med perlerne. det er kun fantasien som sætter begrænsningen. Du kan som fagprofessionel med fordel tænke i hvor mange læringsloops kan du arbejde med i et projekt? hvordan kan du overføre tanken om at børnene laver noget individuelt til et fælles produkt. På den måde går det fra at være noget barnet tager med hjem, men noget man deler sammen i grupperummet.

Navneskilt Perler

Læs mere

Navneskilt Perler

2-4

15-30 minutter

5 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Børnene kan i denne aktivitet kombinere at lære at koncentrere sig, arbejde med bogstaver gennem det, at lege med perler. Børnene bestemmer selv farve for bogstaver og området udenom. Du skal bruge en stor firkantet perleplade. Er det et langt navn, kan man købe store firkantet perleplader, som kan sættes sammen.

Bogstaverne bliver gode når de laves 6 stk. perler i højden og 4 stk. perler i bredden. I den venstre ende har vi lavet 3 rækker grønt efter navnet, for at der er plads nok til at trække en snor igennem til en nøglering.

Strygeteknik: Stryg den fast nok til at du kan løsne den fra perlepladen oven på bagepapir. Når den er løsnet stryger du den flad på begge sider, så bliver den stærkest. Så snart du har strøget den, skal du prikke hul med en garn-nål, strikkepind eller lignende. hullet skal være stort nok til at der kan komme en snor igennem. Derefter sættes en nøglering fast.

Nu kan den bruges som et navneskilt til barnets taske.

Legen slutter når...

Når navneskiltet er færdig.

Motivation og fantasiramme.

Motivationen er at barnet laver noget meget brugbart til sig selv, samt er det en flot nøglering.

Materialer.

Store firkantet sammensættelige perleplader.

Perler

Flot farvet snor

Nøglering

Garn-nål eller strikkepind

Bagepapir (Lad være at spare og bruge madlavningspapir. Det klistrer fast til perlerne, og den bliver ødelagt.)

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan lave mange forskellige ting med perler. Der er virkelig mange forskellige kreative perle-kreationer hvis du søger på internettet. Du kan også låne bøger med motiver.

Se også aktiviteten "Perleplade-kunst".

Bilspor i leret

Læs mere

Bilspor i leret

2-4

30-60 minutter

1 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Du sætter en stor klinke på bordet hvor børnene skal lege med ler(Se aktiviteten: Grundform til leg med ler) Der skal ikke være mere end 2-4 børn med ved bordet. Hellere skifte lidt rundt mellem børnene i rummet, end at have alle med på en gang.

Alle får en klump ler, og nogle legetøjsbiler, gerne monstertruck, som kan sætte nogle gode aftryk i leret. Børnene begynder automatisk at lege med Monstertruck og laver bilspor i leret. En gang imellem kan I glatte leret ud med vand, så det er klar til nye spor. 

Legen slutter når...

Du vil opleve at børnene kan koncentrere sig i lang tid med leret. Du kan holde legen kørende ved at putte lidt vand på leret hvis det bliver for tørt. Derfor slutter legen først, når I skal spise eller andet.

Klinken med ler, kan gemmes et stykke tid. Du pakker den ind i en plastikpose, og kan bruge den igen dagen efter med nogle andre børn.

Motivation og fantasiramme.

Det at lege med ler, er sjovt for børn i sig selv, men at benytte legeredskaber som f.eks. Monstertruck til at lege med, giver en motivation og fordybelse som er helt fantastisk.

Materialer.

Klinke med rødler

Monstertrucks

Bøtte med vand

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Med klinken klinken som udgangspunkt kan du udvikle legen på utallige måder. Det er kun fantasien som sætter grænser. 

Sjov med snegle og slanger i rødler

Læs mere

Sjov med snegle og slanger i rødler

2-4

30-60 minutter

1 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Som forberedelse sætter den fagprofessionelle grundformen med ler i midten af bordet og har hentet nogle små grene og blade fra legepladsen til legen.

Børnene får en klump ler hver og du animerer dem til at trille slanger med begge hænder. Når de har fundet ud af hvordan man triller en slange, kan du hjælpe dem med at forme dem til Snegle og farlige slanger på forskellige måder. Dette kan I eksperimentere med. Når barnet har lavet en færdig, kan det sættes på grundformen på grønne blade eller på en gren. På den måde bliver grundformen fyldt med snegle og slanger, det ser flot og pirrer børnenes fantasi gennem indlevelse i roller (Min snegl kravler ud for at spise blade mm.!).

Det pakkes i en plastpose efter brug. Du kan sagtens gemme dyrene og forsætte legen igen og igen, indtil børnene er mættet.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere eller I skal spise.

Motivation og fantasiramme.

Grundformen af ler bliver bragt til live ved at blive en installation for rolleleg. Samtidig får børnene øvet metoden at trille en slange af ler, uden at de oplever at skulle øve en metode. Det bliver leget ind, og giver mange timers sjov og fordybelse.

Materialer.

Grundform af klinke med ler (Se anden leg)

Rødler

Ståltråd til at skære stykker af ler ud

Plastbøtte med vand, hvis leret bliver for tørt. Det skal holdes fugtigt løbende.

Udviklingsmuligheder

Der er flere udviklingsmuligheder som beskrives selvstændigt under andre lege, og grundformen med klinken, er også beskrevet som en selvstændig leg.

Grundform til leg med rødler i vuggestuen

Læs mere

Grundform til leg med rødler i vuggestuen

2-4

30-60 minutter

1 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Som forberedelse skal den fagprofessionelle have en stor klinke på f.eks 40x40 cm eller 60x40 cm som placeres i midten af bordet, så alle børn kan nå. Grundet til dette er at aktiviteten bliver en social aktivitet. Normalt når man tænker at arbejde med ler, laver børn et individuelt produkt, men på denne måde bliver det til et fælles og social projekt, hvilket er meget bedre.

Børnene får en klump ler hver og du anviser hvordan de skal tage små klumper og sætte på klinken. Målet er at hele klinken bliver dækket med ler, hvilket kan tage lang tid. Det er ikke sikker at man bliver færdig på en dag, og du skifter bare rundt på hvem der tager efter tur. Der plejer at være mange som gerne vil, men du skal ikke have for mange deltagende børn ad gangen. For hver dag, hvor du ikke bliver færdig, stilles klinken med leret væk i en plastpose, så leret ikke tørrer ud. Processen gentages dagen efter, og indtil klinken er helt dækket af ler. Til slut får børnene lov at dyppe fingrene i i vand og masserer overfladen så den bliver fugtig og glat (Gerne med lyd på, det er sjovt).

Nu har du en grundform med ler, som har forskellige udviklingsmuligheder. Børnene og dig har haft en masse sjov undervejs, og du vil opdage hvor godt børn koncentrerer sig når de arbejder med rigtig rødler. Det er bare den ægte vare.

Legen slutter når...

Når klinken er fyldt med ler, eller børnene mister koncentrationen

Motivation og fantasiramme.

Motivationen ligger i opgaven i sig selv. Det er sjovt at arbejde med ler, og man får beskidte hænder. Det er bare sjovt.

Materialer.

10 kg rødler.

Ståltråd eller andet til at snitte stykker af rødler.

Klinke af passende størrelse.

Plastpose til at gemme det i.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Der er mange udviklingsmuligheder når klinken er fyldt med ler. Nogle af dem beskrives i andre lege.

Hjemmelavet modellervoks

Læs mere

Hjemmelavet modellervoks

1-4

5-10

1 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Hjemmelavet modellervoks er nemt og sjovt at lave, og det er sjovt at have børnene med til denne ekstra lærerige proces. Det eneste man skal være opmærksom på er, at det skal koge i en gryde, så der skal ikke være for mange børn med ad gangen.

Ingredienser

 • 2 dl salt
 • 5 dl mel
 • 2 spsk citronsyre,  godkendt til levnedsmiddelbrug
 • 1 tsk olie
 • 5 dl vand
 • farvepasta eller frugtfarve (Brug vinylhandsker)

Sådan gør du

Alle ingredienserne kommes i en gryde og koger under omrøring i omkring 3 minutter. Tag gryden af blusset og lad det køle af. Det virker måske lidt for vådt i konsistensen nu hvor det er varmt, men det udvikler sig når det bliver køligere. Når det er kølet så meget af, at det er til at arbejde med kan modellervoksen deles grundigt i portioner og æltes med frugtfarve eller farvepasta (Det er en god ide at bruge vinylhandsker).

Modellervoksen kan fint opbevares i et lufttæt glas eller plastboks og genbruges i minimum en måned.

Legen slutter når...

Når modellervoksen er lavet, begynder det egentlige leg. 

Motivation og fantasiramme.

Motivationen ligger i at se hvordan noget som børnene tager for en selvfølgelighed bliver lavet, samt forventningens glæde om at skulle til at lege med "Frisk" modellervoks"

Materialer.

 • 2 dl salt
 • 5 dl mel
 • 2 spsk citronsyre,  godkendt til levnedsmiddelbrug
 • 1 tsk olie
 • 5 dl vand
 • farvepasta eller frugtfarve
 • Gryde
 • Vinylhandsker

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Lige her er ikke så mange, det er bare at lave det op lege. Efter det er lavet er mulighederne mange

Akvarelmaling med pipette

Læs mere

Akvarelmaling med pipette

1-2

5-20 minutter

1 - 2

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Du skal bruge noget godt akvarelpapir. Målet med aktiviteten er at de yngste børn får en erfaring i både at tegne med en sort tusch, samt at de oplever at farvelægge papiret i kraftige farver. 
 

Som fagprofessionel sætter du scenen med en A3 masonitplade med klemme, hvor du har sat akvarelpapir fast, som den ikke rutsjer eller bliver krøllet.
 

Barnet tegner streger med den sorte vandfaste tusch, og nær du vurderer at barnet er færdig, eller at tegningens udtryk bliver ‘ødelagt’ af flere streger erstatter du tuschen med en pipette og en vandfarve du har valgt.
 

I samarbejder med at suge vandfarve op og sprøjte ud på tegningen. Denne proces gentages med yderligere en farve. 

Nøgleordet for denne aktivitet er ‘Mådehold’. Der er ikke langt fra at et billedudtryk er flot og dynamisk og til at den bliver ødelagt af for mange sorte streger, for mange farver eller for meget vandfarve, så det ødelægger papiret. Derfor har den fagprofessionelle en stor opgave i at styre aktiviteten.

I kan med fordel lade barnet lave flere malerier, end at overgøre et maleri. 
 

Legen slutter når...

Når barnet er færdig. 

Motivation og fantasiramme.

Motivationen ligger i opgaven. Det at barnet oplever at kunne tegne og farvelægge et stykke papir er meget virkningsfuldt. 

Materialer.

A3 masonitplade med klemme

A4 akvarelpapir

Flydende vandfarve og beholder til det

Pipette

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Gentagelse af processen er en sikker succes. Dette er en af de første skridt til at barnet lærer en metode til at tegne konkret med en sort streg og farvelægge med vandfarve. Når man sikrer gentagelser af metoden, udvikles barnets tegneevne over tid.

Denne aktivitet kan med fordel kombineres med aktiviteten ‘Isterning farveforvandling’. 

Tegne fodbold-logo Del II

Læs mere

Tegne fodbold-logo Del II

1-4

30-40 minutter

4 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Dette er efterfølgeren til del 1 hvor en dreng tegnede et FCK-logo ud fra et billede på sin madkasse. Da de andre drenge så dette, ville de også, men ikke alle var FCK fans. Da nogle stykker havde tegnet fodboldlogo på papir, udviklede ideen sig til at vi skulle male dem og gange dem op ved fodboldbanen i børnehaven.

Så drengene tegnede logo på træplader og malede med akrylmaling bagefter, og hængte dem op på en væg ved fodboldbanen.

Legen slutter når...

Når billederne er hængt og, men de kunne også få andre ideer. Når ideer opstår, kan det sætte gang i en kæde af ideer, så skal man bare gribe dem.

Motivation og fantasiramme.

Det er ikke altid drenge har lyst til at tegne, og mange gange er det fordi vi vælger nogle motiver til dem som de ikke er motiveret for at tegne. Alle har dog lyst til at beskæftige sig med emner man brænder dybt for, så når børnene selv fortæller hvad det er, skal man støtte dem i det.

Materialer.

Træplader

Blyant

Billede eller konkret at tegne efter

Akrylmaling

Pensel

Skruemaskine og skruer til at hænge op med

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Når ideer begynder at udvikle sig hos børnene, skal man bare følge med på dem, og udvinde dem så længe der er energi

Tegne fodbold-logo Del I

Læs mere

Tegne fodbold-logo Del I

1-4

10-30 minutter

4 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

En dreng udtrykte interesse for at tegne et fodboldlogo for FCK, så vi fandt hans madkasse, hvor loget var på og han begyndte at tegne. Det var nemt for ham, da han var øvet i at tegne det han ser (Er beskrevet i en anden aktivitet). Så han tegnede logoet. Han tegnede det et par gange indtil han var tilfreds.

Legen slutter når...

Når logoet er tegnet.

Motivation og fantasiramme.

Det er ikke altid drenge har lyst til at tegne, og mange gange er det fordi vi vælger nogle motiver til dem som de ikke er motiveret for at tegne. Alle har dog lyst til at beskæftige sig med emner man brænder dybt for, så når børnene selv fortæller hvad det er, skal man støtte dem i det.

Materialer.

Tegnepapir

Blyant eller farveblyant

Et billede eller konkret at tegne efter (I dette tilfælde en madkasse

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Se "Tegne fodboldlogo Del II".

Fantasidyr

Læs mere

Fantasidyr

2-4

20-40 minutter

4 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle skal som en del af forberedelsen til denne aktivitet gøre en aktiv indsats for at indsamle kreative genbrugsmaterialer. Det kan være alt fra emballage fra pakker som institutionen modtager, fra køkkenet og børnenes familier.

Ellers skal I bare bruge en limpistol og rulleøjne, og så kan I lave disse kreative fantasidyr. Det er bedst at organisere arbejdet med 2-4 børn sammen, da der sker meget udveksling af læring mellem børnene, mens de arbejder.

Legen slutter når...

Når dyret er færdig.

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen er både at de skal lave et dyr, men også at arbejdet er så fantasifuldt, som I kan se resultatet bliver. Det er næsten lige meget hvordan man liver ting sammen, bare man slutter af med to rulleøjne, får fantasidyret personlighed og sjæl.

Materialer.

Kreative genbrugsmaterialer

Rulleøjne

Limpistoler + lim

Forlængerledning

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Børnene og dig kan sætte jer selv på mange forskellige opgaver med kreative genbrugsmaterialer. Det er kun fantasien der sætter grænser. Det vigtigste er, at den fagprofessionelle kan overkue at børnene bruger limpistol og kan brænde fingrene.

Hjemmelavet Playstation

Læs mere

Hjemmelavet Playstation

2-4

60 minutter

4 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Du skal bruge nogle låg fra æsker som både skal fungere som skærm og tastatur. Børnene maler både skærm og tastatur med akrylmaling. Hvis det er nemmere for børnene, kan de evt tegne med sort vandfast tusch før de maler, så har de organiseret hvordan deres Playstation skal se ud, inden de maler. 
 

Når de har tegnet skitsen, kan de male med akrylmaling. Når den er tør, limer de skærm og tastatur sammen med en limpistol og deres Playstation er klar til leg. 

Legen slutter når...

Når de ikke har lyst at lege med dem mere. 

Motivation og fantasiramme.

Digitalisering og teknologi er allestedsnærværende i børnenes liv, så de syntes det er sjovt at lade som om de laver en Playstation. Det er rolleleg på højeste plan, og meget sjovt. 

Materialer.

Låg til æsker.

Sort tusch

Akrylmaling

Pensler

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

I kan lave mange forskellige digitale ting. Tv, iPad, computer mm. Skal man lige tage den et nøk opad, kan I lime ledning på skærmen og finde kreative materialer til at lime på tastatur i stedet for at male den. 

Tegnekasse

Læs mere

Tegnekasse

2-4

15-30

2 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle forbereder på forhånd en kasse med redskaber og emballage som børnene kan benytte som hjælp med at tegne formet på papiret. Øvelsen går både ud på at lære børnene at tegne konkret med "Den sorte streg", men også at pirre børnenes fantasi, ved at sammensætte flere forskellige former til fantasifulde mønstre, ansigter og personer.

Øvelsen kan, men skal ikke nødvendigvis rammesættes med et tema fra den fagproffesionelles side, men hvis man løbende skifter ud i ting i kassen, som naturlig kommer på bordet, når børnene vil tegne, så udvikler børnenes billedudtryk sig også.

Legen slutter når...

Når børnene er færdig med at tegne.

Motivation og fantasiramme.

Aktiviteten er en primær erfaringsdannelse som børnene ikke kender til på forhånd. Derfor har de ingen fantasiramme endnu, men de får erfaringer med at tegne konkret i stedet for kryds-og-dulle-tegninger, så de kan genkende metoden med at observere og tegne, og på sigt udvikle en fantasiramme ud fra tegne/male.

Disse primære erfaringsdannelser hænger meget naturligt sammen med at den fagprofessionelle får rollen som "Mesteren". Det er typisk den rolle man påtager sig når børnene skal opleve noget nyt, eller lære en ny metode, som kan frisætte børnene senere hen. F.eks. at de selv lærer at udtrykke sig forskelligartet i billedsprog, og kan tegne det meste ud fra en metode. Det vigtigste i denne øvelse er at børnene får erfaring med hvor brugbar "Den sorte streg er".

Materialer.

Tegnekasse med konkreter af forskellige former. 

Masonitplade med klemme

Sort tusch til streg

Farvet tusch til farvelægning

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

I min søns børnehave så jeg nogle mega dygtige pædagoger bruge denne metode i et projekt til at tegne robotter, og børnene fik nogle virkelig gode og fantasifulde billedudtryk, hvilket så meget inspirerende ud i den efterfølgende udstilling.

Lær at tegne ansigter

Læs mere

Lær at tegne ansigter

1

10-20

2 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle skal som en del af forberedelsen til aktiviteten samme en plastikkasse med de redskaber barnet skal bruge. En sort vandfast tusch og et et barberspejl. Barnet skal foran sig have et godt stykke papir. Her bruger jeg altid akvarelpapir, da kvalitet i materiale giver bedre resultat i både koncentration og billedudtryk. Du kan med fordel ogsa have papiret liggende på en masonitplade i A3 med en klemme på, så papiret sidder fast. For yngre børn, kan papiret rutsje frem og tilbage og krølle papiret og gøre at barnet tegner forkert.

Opgaven er for barnet at kigge sig selv i spejlet, mens I snakker om hvordan man kan tegneansigtet, med et rundt ansigt, to runde øjne, næse, mund og øre (Det er komplekst at tegne hår, så med mindre barnet selv vil, er det ok at springe dette over).

Barnet tegner nu som I har snakket om. Det vigtigste er at barnet prøver at imitere et rundt hoved mm. Hvis barnet tegner fejl, kan du give det et nyt stykke papir. Hellere dette, end at barnet ikke er tilfreds, da det er en lidt svær øvelse. Ud over at lære at tegne sig selv, og et ansigt som et generelt term, handler mange tegneøvelser som denne om at barnet transformerer sine tegninger fra kryds-og-dulle-tegninger til noget konkret. Dvs. at det er en tegneøvelsse for udvikling af en begyndende billedsprog.

Når barnet har tegnet færdig, kan tegningen farvelægges med flydende akvarelmaling. 

Legen slutter når...

Når billedet er færdig.

Motivation og fantasiramme.

Aktiviteten er en primær erfaringsdannelse som børnene ikke kender til på forhånd. Derfor har de ingen fantasiramme endnu, men de får erfaringer med at tegne konkret i stedet for kryds-og-dulle-tegninger, så de kan genkende metoden med at observere og tegne, og på sigt udvikle en fantasiramme ud fra tegne/male.

Disse primære erfaringsdannelser hænger meget naturligt sammen med at den fagprofessionelle får rollen som "Mesteren". Det er typisk den rolle man påtager sig når børnene skal opleve noget nyt, eller lære en ny metode, som kan frisætte børnene senere hen. F.eks. at de selv lærer at udtrykke sig forskelligartet i billedsprog, og kan tegne det meste ud fra en metode. Det vigtigste i denne øvelse er at børnene får erfaring med hvor brugbar "Den sorte streg er".

Materialer.

Et barberspejl (Man kan også tage et selfie på iPad'en)

A4 akvarelpapir

A3 masonitplade med klemme

Sort vandfast tusch 1 mm spids

Flydende vandfarve

Lille pensel

Beholder til vandfarve

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Når børnene har prøvet at tegne sit eget ansigt, kan de få andre udfordringer som f.eks. at tegne deres bamse. Tegne en figur fra en bog, dyr, få inspiration fra internettet. udviklingsmulighederne er mange. Det er bare vigtigt i starten at den fagprofessionelle rammesætter hvad de tegner, da børnene for sig selv hurtigt falder tilbage i kryds-og-dulle-tegninger indtil metoden og værdien af "Den sorte streg" er internaliseret i børnene.

Klippe i modellervoks

Læs mere

Klippe i modellervoks

2-4

15-30

1 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle har forberedt en kasse med modellervoks og sakse. Børnene får udleveret en klump modellervoks hver og har derfor sit eget at lege med. Den fagprofessionelle animerer børnene til at trille modellervoksen, så det bliver til en lang slange. Nåt barnet syntes at slangen er lang nok, får barnet en saks og kan øve sig i at klippe slangen over mange gange.

Det er en fremragende måde at lære børn at klippe på, da de klipper i et blødt materiale, og de skal "kun" lave et klip før slange bliver klippet over. Faktisk får børnene erfaringer i to teknikker som er gode at kunne i andre sammenhænge: At trille slanger i modellervoks og at klippe, alt imens de syntes det er mega sjovt. Teknikkerne bliver leget ind  

Legen slutter når...

Når børnene mister interessen og skal have en pause

Motivation og fantasiramme.

Motivationen kommer fra at det er en virkelig sjov aktivitet i sig selv. Børnene eksperimenterer og oplever hurtigt at de både kan trille og klippe. Derfra kommer motivationen. Pædagogens rolle i aktiviteten er en blanding af "Mesteren" og "Forføreren". Mesteren fordi man lærer børnene to nye teknikker, men forføreren fordi det er pakket meget ind til leg for de mindste.

Materialer.

Plastkasse til modellervoks

Modellervoks

Børnesakse

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Man kan jo som fagprofessionel gå på opdagelse i hvilke materialer er gode at klippe i. Det, at klippe en skabelon ud i papir kræver mere komplekse færdigheder, så hvordan kan du forføre børnene gennem leg til at kunne klippe først en ting over, klippe flere sammenhængende klip og til sidst målrettet at kunne klippe et motiv ud fra et stykke papir.

Isterning Farveforvandling

Læs mere

Isterning Farveforvandling

2-4

5-10

1 - 2

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Dette er en aktivitet med ægte trylleri, som fascinerer de mindste børn. Som forberedelse skal den fagprofessionelle lave isterninger af flydende akvarel maling blandet med vand. Målet med denne aktivitet er at børnene får begyndende erfaring med at rød, gul og blå er primærfarver, og når man blander to af farverne opstår en tredje ny farve.

Børnene sidder ved et højbord og den fagprofessionelle for bordenden. Der står en lille gennemsigtig skål med lunken/varm vand på midten af bordet og den fagprofessionelle har isterninger i 2 forskellige primærfarver. Først putter du den ene slags isterning i skålen og vandet får hurtigt farve af isterningen, den så er smeltet og I har snakket om hvad der sker undervejs, putter man isterningen af den anden primærfarve i skålen det I nu kan observere er, at vandet i skålen har en farve og man kan se at isterningen har en anden farve, men langsomt opstår der en tredje farve. F.eks. gul+blå isterning = Grøn vand osv.

Man kan gentage eksperimentet flere gange i træk, for at børnene får lidt flere muligheder for at se forvandlingen. Aktiviteten kan sagtens stå alene, men kan også være en indledende aktivitet til at de mindste børn skal male med flydende vanfarve på papir. 

Legen slutter når...

Når forløbet er gentaget nogle gange og isterninger er smeltet.

Motivation og fantasiramme.

Aktiviteten er en primær erfaringsdannelse som børnene ikke kender til på forhånd. Derfor har de ingen fantasiramme endnu, men de får erfaringer med at farver forvandles når man blander dem, så de kan genkende og på sigt udvikle en fantasiramme ud fra tegne/male.

Disse primære erfaringsdannelser hænger meget naturligt sammen med at den fagprofessionelle får rollen som "Mesteren". Det er typisk den rolle man påtager sig når børnene skal opleve noget nyt, eller lære en ny metode, som kan frisætte børnene senere hen. F.eks. at de selv lærer at udtrykke sig forskelligartet i billedsprog.

Materialer.

Gennemsigtig skål

Hjemmelavet isterninger i det tre primærfarver: Gul, rød og blå.

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Kan som beskrevet bruges alene som en sansestimulerende aktivitet, eller som en start på at børnene skal male med flydende akvarel maling.

Æggeurs skitse

Læs mere

Æggeurs skitse

2-4

30-60 minutter

4 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Denne øvelse er god, når man skal arbejde med børnenes ideudvikling til nye motiver. Det er en god måde at rykke børnene ud af deres komfortzone i forhold til at de tegner noget andet end det de altid tegner. De får erfaring i at bruge deres fantasi og forestillingsevne.

Den fagprofessionelle skal på forhånd have defineret et emne eller tema som børnegruppen arbejder med, eller en fantasiramme som man ved fanger børnenes interesse og motivation. Jeg har prøvet den hvor jeg havde haft pigerne fra en skolegruppe med på Louisiana og kigge på skulpturer, hvorefter de selv skulle skabe en skulptur i børnehaven. Får at finde ud af hvordan skulpturen skulle se ud benyttede vi denne metode:

Efter at børnene er blevet inspireret af billeder mm. fra en iPad eller en "konkret", får børnene et stykke papir og en blyant eller sort tusch. De får opgaven:

Tegn motivet  på 5 minutter. Jeg stiller æggeuret og når den ringer, er tegningen færdig. Efter denne første tegneproces, snakker man om hvad er godt ved tegningen og hvad der ikke skan være med på den næste tegning, samt hvad de ellers kan tegne af nye elementer. Derefter får børnene et nyt stykke papir, og gentager tegneprocessen, hvor de tegner det det var glade for på den første tegning, og så tegner de en ny skitse på 5 minutter og denne proces forsætter til den fagprofessionelle kan se at tegningen ikke udvikler sig mere.

Legen slutter når...

Når børnene er tilfredse med deres skitse.

Motivation og fantasiramme.

Som beskrevet skal det være et emne som børnegruppen arbejder med of som den fagprofessionelle ved at det faner børnenes interesse og motivation.

Materialer.

A4-A3 papir

Tegnekul, blyant eller sort vandfast tusch.

Et æggeur eller digital tidstager

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Denne metode kan benyttes i flere forskellige længerevarende projekter. Jeg har f.eks. brugt den i et projekt hvor vi fik inspiration på Louisiana, brugte skitse-metoden til at få ideer til selv at designe en skulptur, få forældre til at finde kreative materialer fra hjemmet/husholdningen som skulpturen kunne laves af, og til sidst lave skulpturen med limpistol. Det er en velegnet metode som en del af en større sammenhæng.

Skuffe-tegninger Collage

Læs mere

Skuffe-tegninger Collage

2-4

30

3 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Kender du det at børnene har virkelig mange tegninger i deres skuffe eller hvor de nu gemmer dem? Selvfølgelig gør du det.

Hvis du gerne vil arbejde med at give disse tegninger nyt liv, så der dette måske ideen:

Gennemgå bunken af tegninger med et par børn ad gangen, og bed dem vælge de 5-10 bedste tegninger. Når denne proces er færdig kan de starte med at klippe de bedste motiver og karakterer ud fra deres tegninger, mens den fagprofessionelle finder skuffe-tegninger med et par andre børn.

Når de første børn har klippet motiver færdig, kan de lime dem på et endnu større stykke papir f.eks. A3-A2 stykke papir til en samlet collage som kan hænges op eller tage med hjem. Samt kan resten af tegningerne fra skuffen tages med hjem, og skuffen er klar til endnu en tur.

Legen slutter når...

Når collagen er færdig.

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen er helt og holdent givet af barnet selv. Det bliver så tydelig hvad de er optaget af. Det kan være alt fra prinsesser, bilder eller en karakter fra et medie. Det gør at barnet er helt motiveret for aktiviteten. Barnet ser sine karakterer komme til live.

Materialer.

A3-A2 papir

Tegninger fra skuffe

Limstift

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Barnet kan arbejde videre med collagen på forskellige måder. Det kan farvelægge eller tegne videre på collagen, eller som forberedelse kan barnet farvelægge papiret med vandfarven inden det klister tegninger på. Dog kræver det mere forberedelse, da barnet skal farve, og papiret tørre inden der kan klistres. Men resultatet bliver flot.

Skuffe-tegnings-eventyr

Læs mere

Skuffe-tegnings-eventyr

1

30-60 minutter

3 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Kender du det at børnene har virkelig mange tegninger i deres skuffe eller hvor de nu gemmer dem? Selvfølgelig gør du det.

Hvis du gerne vil arbejde med at give disse tegninger nyt liv, så der dette måske ideen:

Gennemgå bunken af tegninger med et barn, og bed det vælge de 5-10 bedste tegninger. Når denne proces er færdig, skal du animere barnet til at I laver et eventyr sammen ud fra billederne. Når denne proces er færdig, tager I billeder af tegningerne og uploader dem til app'en "Book Creator" eller iMovie med en iPad eller lignende. Du optager lyden til billederne, så det bliver til en film med en fortælling med billederne i baggrunden.

Legen slutter når...

Når optagelserne er færdige og I har set filmen. Det er en god måde at arbejde enkeltvis med børnene gennem at rydde op i deres skuffe. Når filmen er færdig, pakkes tegningerne fra skuffen sammen og de kommer med hjem.

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen er helt og holdent givet af barnet selv. Det bliver så tydelig hvad de er optaget af. Det kan være alt fra prinsesser, bilder eller en karakter fra et medie. Det gør at barnet er helt motiveret for aktiviteten. Barnet ser sine karakterer komme til live. 

Materialer.

Tegninger

iPad eller lignende

App'en: Book Creator eller iMovie

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan lave alle mulige hack på tegninger fra skuffen. Barnet kan klippe de bedste ting ud fra en masse af sine tegninger og lave en collage på et A3-A2 papir/karton.

Tegn det du ser - Børnehave

Læs mere

Tegn det du ser - Børnehave

2-4

15-30 minutter

3 - 6

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Du finder sammen med barnet en ting eller et billede som barnet vil tegne. Barnet tegner først med en vandfast sort tusch, og farvelægger bagefter med flydende vandfarve. Hvis det er første gang børnene skal prøve at tegne, er det godt at være 1-1 i forhold til at vejlede gennem processen. Har børnene prøvet det flere gange, kan du vejlede det barn som tegner, mens andre børn som har tegnet sidder ved samme bord og farvelægger den tegning de allerede har tegnet.

Legen slutter når...

Når barnet har farvelagt akvarelmaleriet.

Motivation og fantasiramme.

Det er vigtig at barnet har en følelsesmæssig tilknytning til det, som skal tegnes. På billeder har et børnehavebarn tegnet sin familie.

Hvis I ikke arbejder med et specifikt emne, så er det en god ide at barnet selv er med til at finde et motiv på f.eks. iPad. Det er vigtigt at huske at børns arbejdshukommelse ikke er udviklet. Dvs. at de ikke er i stand til at fremkalde et indre billede i hovedet og tegne dette. Derfor er det en vigtig øvelse at tegne efter noget, så de får erfaring i at tegne konkret, at koncentrere sig og arbejder med at udvikle evnen til at danne indre billeder. Når børnene opnår erfaring i at tegne, kan de derfor tegne uden at kigge efter noget.

Materialer.

Akvarelpapir af god kvalitet

Sorte vandfaste Sprittusch

Flydende akvarelmaling

Fine pensler til akvarelmaling

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Fantasirammen udvikler tegningerne og billederne. Derfor skal du arbejde meget med at børnene tegner noget de et motiveret for. Når børnenes historier om det, de tegner udvikler sig, udvikler børnenes tegne-egenskaber også.

Rolleleg med dyr på plade med ler

Læs mere

Rolleleg med dyr på plade med ler

2-4

1 time

1 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

Du sætter en stor klinke på bordet hvor børnene skal lege med ler(Se aktiviteten: Grundform til leg med ler) Der skal ikke være mere end 2-4 børn med ved bordet. Hellere skifte lidt rundt mellem børnene i rummet, end at have alle med på en gang.

Alle får en klump ler, og nogle legetøjsdyr som de kender f.eks. heste, får, køer mm. Børnene begynder automatisk at lege med dyrene og sætte dyrespor i leret. En gang imellem kan I glatte leret ud, så det er klar til nye spor.

Du kan evt. supplere med små grene, så de kan lave afgrænsninger til dyrene. På denne måde bliver det en rolleleg hvor de kan udvikle legen med ler, dyr og grene. 

Legen slutter når...

Du vil opleve at børnene kan koncentrere sig i lang tid med leret. Du kan holde legen kørende ved at putte lidt vand på leret hvis det bliver for tørt. Derfor slutter legen først, når I skal spise eller andet.

Klinken med ler, kan gemmes et stykke tid. Du pakker den ind i en plastikpose, og kan bruge den igen dagen efter med nogle andre børn.

Motivation og fantasiramme.

Det at lege med ler, er sjovt for børn i sig selv, men at benytte legeredskaber som f.eks. dyr til at lege med giver en motivation og fordybelse som er helt fantastisk.

Materialer.

Klinke, rød-ler, legetøjsdyr som kan vaskes efterfølgende.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Med klinken klinken som udgangspunkt kan du udvikle legen på utallige måder. Hvis du finder en monstertruck til hver barn som er med i legen, får du leg for alle pengene.

Du kan også lære børnene at trille kugler og ler-pølser som kan sættes på lerpladen. Lerpølser kan formes til snegle. Hvis du så finder nogle friske blade fra et træ mm. udenfor, så har du igen en anden leg med en helt anden fantasiramme. 

Tegn det du ser - Vuggestue

Læs mere

Tegn det du ser - Vuggestue

1

15 min

2 - 3

Æstetik og kreativitet

Sådan gør du...

For at mindre børn kan starte med Ata lære at tegne, er det vigtig med både organisering og fantasiramme. F.eks. på billedet af det røde æble som vis, er det ikke bare et rødt æble, men det røde æble som Peter Pedal spiser. De maler den først efter de gennem længere tid har arbejdet med fortællinger om Peter Pedal gennem bøger til morgensamling mm.

Børnenes motivation kommer af at de har en følelsesmæssig forbindelse til det de skal tegne. Derfor behøver alle børn fra samme gruppe heller ikke tegne det samme, men det som de har en følelsesmæssig

Legen slutter når...

Aktiviteten slutter når barnet har tegnet og farvelagt Akvarel-tegningen.

Motivation og fantasiramme.

For at mindre børn kan starte med Ata lære at tegne, er det vigtig med både organisering og fantasiramme. F.eks. på billedet af det røde æble som vis, er det ikke bare et rødt æble, men det røde æble som Peter Pedal spiser. De maler den først efter de gennem længere tid har arbejdet med fortællinger om Peter Pedal gennem bøger til morgensamling mm.

Børnenes motivation kommer af at de har en følelsesmæssig forbindelse til det de skal tegne. Derfor behøver alle børn fra samme gruppe heller ikke tegne det samme, men det som de har en følelsesmæssig 

Materialer.

Rigtig Akvarelpapir

Vandfast sort tusch

Flydende akvarel maling

Et motiv at tegne, eller en iPad til at finde et motiv på

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Motiverne er uanet af muligheder. Når børn bliver større og mere fortrolige med hvordan de tegner, kan man være flere med. En som tegner med vejledning af en voksen, og andre som maler deres tegning.

Kulturelle højtider

Jule-tegnekasse

Læs mere

Jule-tegnekasse

2-4

15-30 minutter

2 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle forbereder på forhånd en kasse med redskaber og emballage som børnene kan benytte som hjælp med at tegne formet på papiret. Øvelsen går både ud på at lære børnene at tegne konkret med "Den sorte streg", men også at pirre børnenes fantasi, ved at sammensætte flere forskellige former til fantasifulde mønstre, ansigter og personer.

Øvelsen her er rammesættes med et juletema fra den fagprofessionelles side, men hvis man løbende skifter ud i ting i kassen, som naturlig kommer på bordet, når børnene vil tegne, så udvikler børnenes billedudtryk sig også.

Legen slutter når...

Når børnene er færdig med at tegne.

Motivation og fantasiramme.

Vi bruger julen som en fantasiramme for at lære at tegne. Børnene får erfaringer med at tegne konkret i stedet for kryds-og-dulle-tegninger, så de kan genkende metoden med at observere og tegne, og på sigt udvikle sin egen fantasiramme at tegne/male ud fra.

Disse primære erfaringsdannelser hænger meget naturligt sammen med at den fagprofessionelle får rollen som "Mesteren". Det er typisk den rolle man påtager sig når børnene skal opleve noget nyt, eller lære en ny metode, som kan frisætte børnene senere hen. F.eks. at de selv lærer at udtrykke sig forskelligartet i billedsprog, og kan tegne det meste ud fra en metode. Det vigtigste i denne øvelse er at børnene får erfaring med hvor brugbar "Den sorte streg er".

Materialer.

Tegnekasse med konkreter af fra jul. Det er godt at bruge udstiksforme, da de er gode at tegne omkring. 
 

Masonitplade med klemme

Sort tusch til streg

Farvet tusch til farvelægning

a4 papir

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

I min søns børnehave så jeg nogle mega dygtige pædagoger bruge denne metode i et projekt til at tegne robotter, og børnene fik nogle virkelig gode og fantasifulde billedudtryk, hvilket så meget inspirerende ud i den efterfølgende udstilling.

Jule Mix-max-spil

Læs mere

Jule Mix-max-spil

2-4

15-30 minutter

3 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

I denne hjemmelavet Jule-udgave, printer den fagprofessionelle billeder af forskellige julemotiver og laminerer dem, og klipper dem alle ud i de 3-4 dele som brikker, og så er spillet klar. Jeg spiller det lidt som billedlotteri og "Fisk" 

Spillets regler

Ved spillets start får hver spiller 4 brikker. De resterende brikker spredes ud over bordet med det visuelle skjult mod bordet. Den første spiller spørger nu en anden spiller om vedkommende har nogle brikker med en bestemt værdi (eksempelvis julemandens ben). Har den anden spiller nogle kort med denne værdi, skal disse overdrages til spørgeren. Sidder den anden spiller ikke med sådanne kort, siger han ’Fisk’, hvorefter spørgeren trækker et kort fra bunken. Bemærk, at man kun må spørge om eksempelvis julemandens ben, hvis man selv sidder med mindst én af de andre brikker hvor julemanden fremgår på hånden.

Når man har fået samlet et stik, fjernes de 4 kort fra hånden og lægges på bordet ved siden af en selv. Hvis man undervejs i spillet løber tør for kort på hånden, trækkes der blot tre nye fra bunken. Spillet er slut når ingen har flere kort på hånden og der ikke er flere kort i bunken.

Legen slutter når...

Når alle stikkene er fundet.

Motivation og fantasiramme.

Reference til Jul, regler og konkurrencen i spillet giver en naturlig motivation og glæde. Højtider generelt er fantastiske fantasirammer til børn.

Materialer.

iPad

Printer + papir

Lamineringsmaskine + lamineringsark

Æske eller andet opbevaring til spillet

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan gøre spille mere enkelt ved at spille det som en art billedlotteri, hvor man skiftes til at trække en brik og give det til den person som brikken tilhører. Så bliver det nemmere at spille for mindre børn. Man kan printe billerne ud på en måde så de bliver til plader til biledlotteri.

Man kan lave spillet ud fra alle de temaer børnegruppen arbejder med, eller er interesseret i. F.eks. bondegårdsdyr, Zoo. Selvlavet tegninger (Selvportrætter). Det er kun fantasien som sætter grænser.

Figurkager som julegave

Læs mere

Figurkager som julegave

2-4

15-30 minutter

1 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Figurkager er en fantastisk juleaktivitet og kan gives som gave til børnenes forældre. 

Dejen er nem at røre sammen, god at stikke ud og rulle igen af flere omgang og småkagerne smager dejligt.

De dufter og smager de af jul. Det er sådan et hyggeligt julegave-projekt for børn og voksne

Fremgangsmåde

 1. den fagprofessionelle forbereder dejen
 2. Børnene hjælper med at rulle og udstikke dejen. Kagerne bages
 3. Når kagerne er afkølet, skal de dekoreres.
 4. kagerne pakkes i kræmmerhus og får en juleklistermærke på (se aktiviteten ‘Nødder som julegave’. 

Opskrift til ca 50 kager

 • 275 g hvedemel
 • 160 g brun farin
 • 1 tsk bagepulver
 • 0,50 tsk natron
 • 15 g kakao, usødet
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk stødt ingefær
 • 150 g smør, blødt og stuetempereret
 • 1,50 æg
 • Glasur
 • 130 g flormelis
 • 30 g æggehvide

Bland mel, brun farin, bagepulver, natron og krydderier godt sammen. Smuldr smørret i til det er ensartet.

Saml dejen med sammenpisket æg. Hvis den føles for tør, så kom yderligere 1/2 æg i dejen.

Dejen skal ikke æltes, blot samles og trykket godt sammen. Stil dejen i køleskabet i 2 timer eller til næste dag.

Tag dejen ud på et bord godt drysset med hvedemel, rul dejen i en tykkelse på cirka 2 mm og udstik figurer. Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir og og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 9-12 minutter.

Glasur

Pisk flormelis med æggehvide til en tyk og hvid glasur. Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille rund tyl.

Legen slutter når...

Når kagerne er færdige og pakket ind. 

Motivation og fantasiramme.

Julen og at lave en gave til mor og far er en helt naturlig motivationsfaktor og fantasiramme.

Materialer.

Indredienser og figur-udstikkere. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Hvis man begynder at tænke i delikatesser til julegaver til at komplimentere kreative produkter, åbner der sig en verden af muligheder. Tænk på hjemmelavet kryddersalt, julesmåkager, hjemmelavet nutella osv.

Nødder som julegave

Læs mere

Nødder som julegave

10-20

15-30

1 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Alle de nødder I har indsamlet og tørret fra nøddetræerne på legepladsen kan I putte i kræmmerhuse sammen med børnene en og en. Kræmmerhuset lukkes og her kan kan bruge en fortrykt klistermærke med en juletegning på som en af børnene har tegnet.

Klistermærke:

Måden man gør det på er, at få børnene til at tegne en juletegning med sort sprittusch og flydende vandfarve på et stykke akvarelpapir, hænger det op på en væg så alle kan se dem. I vælger sammen med børnene, den tegning I vil bruge som klistermærke, tager et billede af den og uploader på en hjemmeside som laver printeopgaver (F.eks. Vistaprint eller enden hjemmeside). Her kan du bestille i forskellige størrelser mm. Samtidig kan man bestille Børnehusets logo, hvilket kan bruges til mange ting, og skaber et godt indtryk af huset.

Legen slutter når...

Når gaven er pakket ind

Motivation og fantasiramme.

Julen og at lave en gave til or og far er en helt naturlig motivationsfaktor og fantasiramme.

Materialer.

Nødder fra legepladsens træer.

Kræmmerhuse

Klistermærke

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Hvis man begynder at tænke i delikatesser til julegaver til at komplimentere kreative produkter, åbner der sig en verden af muligheder. Tænk på hjemmelavet kryddersalt, julesmåkager, hjemmelavet nutella osv.

Hvis man først begynder med "Jord til bord-tanken", er den fantastisk at forfølge når I laver julegaver og kun fantasien sætter en grænse. 

Vendespil - Højtid

Læs mere

Vendespil - Højtid

2-4

15-20 minutter

3 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Det klassiske billedlotteri kan laves selv af den fagprofessionelle i forhold til hvad børnene skal lære sig. Her har jeg fokus på højtider, hvor man kan lave forskellige spilleplader. Temaerne for spillepladerne er i dette spil derfor: Påske, Halloween eller jul. Det fede er, at når du har lavet spillet, kan det bruges igen og igen.

Det handler om at lave nogle spilleplader, hvor den fagprofessionelle kan arbejde med gentagelser af ord/begreber som er kendetegnende for den pågældende højtid, så børnene øver sig i at kunne forstå og anvende dem aktivt.

Du laver spillet ved at finde piktogrammer af de ord/begreber du har valgt. Der skal være 6 billeder til en spilleplade, og du kan printe dem ud i en størrelse, så der kan være 9 billeder på en A4-print. Denne størrelse er god til at spille med mindre børn. Herefter kan du laminere og klippe pladen til. Husk at printe til både spilleplader og brikker. Hvis du har 4 forskellige plader, kan 4 børn deltage i spillet, og du kan være Gamemaster:

Spillet

Brikkerne blandes på midten af bordet og en spiller trækker en brik op og fortæller hvilket motiv det er. Den spiller som har motivet på sin plade får brikken, og den næste spiller trækker en brik op osv. Vinderen er den første som har pladen fuld.

Legen slutter når...

Når en spiller har pladen fuld.

Motivation og fantasiramme.

Hvis du har børnene med til at lave spillet, så syntes de at det er virkelig sjovt at lave/spille. Når de deltager i hvilke temaer det skal være, understøtter du at børnene lærer om noget de er motiveret for.

Materialer.

Digitale billeder/piktogrammer

Kopipapir

Lamineringsark + maskine

Papæske eller andet til at opbevare spillet i. Det kan være en god ide at indsamle chokoladeæsker ved juletid. De har en fantastisk størrelse til mange kreative projekter i institutionen.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Hvis Billedlotteri bliver for nemt for børnene, kan man på forhånd lave 2 brikker af samme billede. Så kan man spille det som vendespil i stedet.

Døde fingre

Læs mere

Døde fingre

5-15

30-60 minutter

3 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

‘Døde fingre’ er småkager som ligner afhuggede fingre, og de er derfor rigtig sjove at servere til Halloween. Dejen kan laves i god tid og lægges på køl, og Halloween fingrene bliver super lækre, når de bliver bagt. 
 

Ingredienser

225 g sukker  

300 g hvedemel  

100 g mandelmel  

250 g smør  

1 æg  

1 spsk vand  

100 g mandler  

kanel  

Hindbærsyltetøj


Fremgangsmåde

Rør sukker, hvedemel og mandelmel sammen. Skær smørret i tern, og smuldr det i melet. Det kan evt. gøres med en blender eller på en røremaskine. 

Pisk ægget sammen med vandet, og brug blandingen til at samle dejen. Dæk dejen med film, og læg den på køl, mens du smutter mandlerne.

Kom mandlerne i kogende vand, og lad dem koge med i 5 minutter, så de bliver møre. Smut mandlerne, smid skallerne væk, og flæk hver mandel i to, så de bliver flade nok til at kunne bruges som negle.

Opdel den kolde dej i det antal fingre, du skal bage. Rul hvert stykke dej til en pølse på ca. 10 cm, og brug en urtekniv eller lignende til at snitte nogle streger som knoer. Fingrene må gerne være lidt tykkere omkring knoerne.

Drys lidt kanel på fingrene, så de kommer til at se snavsede ud.

Kom lidt hindbærsyltetøj i enden af hver finger, og sæt så en halv mandel på, så det ligner, at der er blod under fingerneglen.

Bag Halloween fingrene gyldne ved 180 grader. Det tager ca. 10 minutter, men hold lidt øje med dem, for bagetiden kan variere fra ovn til ovn.

Legen slutter når...

Når de døde fingre er bagt. 

Motivation og fantasiramme.

Motivationen ligger i at kombinere kagebagning med Halloween. Der er bare hyggeligt og kan blive en god tradition. Mange daginstitutioner har en aktiv sukker-politik, så alternativt kan man lave dem i forbindelse med forældrekaffe, eller til at tage med hjem i en papirspose, eller kaffefilter. 

Materialer.

Ingredienserne og adgang til bageplader og ovn. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Bagning til de forskellige højtider er en god tradition, som bliver udfordret af sukker-politik. Det kan man komme udenom med at give børnene dem med hjem i stedet. Det er en god tradition til alle højtider. 

Dyrk selv græskar

Læs mere

Dyrk selv græskar

1-20

10 minutter

1 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Frø til pyntegræskar sås direkte i jorden og vandes i slutningen af maj. Det er sjovt for børnene, når de fantastisk udseende græskar dukker frem mellem de grønne blade. Og det går stærkt – de små nye planter vokser med lynets hast, og rankerne kan blive flere meter lange. I skal løbende vande frø/planter, så de ikke tørrer ud.

Det gode med pyntegræskar er, at I kan bruge dem til at lave Halloween-græskar. Hvis I vil spise dem i stedet, er sorten Hokaido meget bedre. Ellers findes der mange forskellige græskarsorter med mange forskellige former, så det kan I bare eksperimentere med.

Legen slutter når...

Når I høster og skærer dem ud til Halloweengræskar.

Motivation og fantasiramme.

Højtid er en fantastisk fantasiramme for børnenes motivation til løbende at passe og kigge på de voksende græskar.

Materialer.

Græskarfrø

Vandkander til børn

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Som beskrevet kan I plante alle mulige forskellige græskar alt efter hvad I gerne vil bruge dem til. Skal det bruges til mad, Halloween, eller til at vise børnene de mangeartet forskellige former som græskar kan have, så er der mange forskellige frø-sorter at vælge i mellem.

Flydende akvarel - Græskarhoveder

Læs mere

Flydende akvarel - Græskarhoveder

2-4

30-60

3 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle har forberedt med Akvarelpapir, masonitplader med klemme, flydende akvarelfarve, bøtter til maling og vaske pensler, pensler og vandfast sort tusch. Det er vigtigt at bruge gode materialer, hvilket giver de bedste resultater, så brug rigtig akvarelpapir, og ikke kopipapir(Faktisk kan man se på billedet at jeg har lavet fejlen med at lade børnene tegne på kopipapir med huller i, hvilket er synd for resultatet).

Børnene får opgaven at tegne en halloween-græskar-hoved med den sorte tusch. Du kan starte med 1-2 børn som tegner ad gangen. Når de har tegnet færdig og skal farvelægge, kan du invitere 2 børn mere til at tegne, så der kommer flow i det. Hvis de ikke er så vant til at tegne, kan du hjælpe deres forestillingsevne med at finde et billede af et græskar-hoved på en iPad. Når alle i børnegruppen har malet og malerierne er tørre kan I hænge dem op til udstillinng.

Legen slutter når...

Når de har malet færdig

Motivation og fantasiramme.

Højtider som Halloween er fantastiske som en fantasiramme for pædagogiske projekter. Bare giv den gas.

Materialer.

Akvarelpapir A4-A3

Masonitplader med klemme

Flydende akvarel

Bøtter til maling og pensler

Vandfast sort tusch 1 mm

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Metoden med at tegne med sorts tusch og male med flydende vandfarve giver fantastiske resultater. Metoden kan bruges i alle de sammenhænge, temaer og højtider man kommer igennem. For hver gang børnene får mulighed for at aarbejde med denne metode, jo bedre bliver de bare til både at tegne, men også at være selvhjulpne i processen.

Julegave - Julehjerter med trylledej

Læs mere

Julegave - Julehjerter med trylledej

1

5-10

1 - 3

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle skal have forberedt dejen fra morgenen/dagen før af inden brug, da trylledejen skal hvile. Eller tager du bare et barn ad gangen. Barnet hjælper med at rulle trylledejen ud så den er stor nok til au udstikke et hjerte i den. Det er en god ide at den fagprofessionelle laver et hjerte på forhånd, så børnene kan se hvad opgaven er. Når børnene er færdige med hjertet kommes de på en bageplade og skal bages i ovnen. Når de er kølet af, skal hjertet males og have limlak før den er færdige. Så der er nogle processer i denne aktivitet. Hvis de skal kunne hænges op, skal du lave hul i hjertet inden de bages.

Opskriften på Trylledej er: 

8 dl hvedemel

8 dl fint salt

4 dl vand

4 spsk olie

Ingredienserne æltes godt sammen. Lad dejen hvile en times tid.

Bagning

Tynde figurer:
Er det tynde figurer, så bag dem 3 timer ved 100 grader.

Tykke figurer:
Er det tykke figurer eller der er mange af dem på bagepladen, er det mest optimalt at bage dem i intervaller:
1 time ved 50 grader, 1 time ved 75 grader, 1 time ved 100 grader og 1 time ved 125 grader. Er figuren ikke gennembagt, så giv den en time mere på 125 grader.

Legen slutter når...

Som beskrevet er der flere processer i denne aktivitet, og der er ventetid mellem de forskellige processer, så  den fagprofessionelle skal planlægge det i god tid.

Motivation og fantasiramme.

Halloween og andre højtider er helt naturlige og stærke fantasirammer for børn til at blive motiveret for pædagogiske aktiviteter. Her har de høj motivation og det er bare at give den gas med aktiviteter.

Materialer.

Mel

Salt

Vand

Olie

Kagerulle (Kan laves selv af rundstokke købt i et byggemarked og skåret i stykker. De skal bare vedligeholdes med lidt madolie, og de kan bruges til trylledej, modellervoks og rødler)

Maling

Limlak

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Med trylledej kan man lave mange forskellige ting til forskellige højtider, eller bare som et afbræk fra at lege med modellervoks. Du kan arbejde med at børnene selv skal forme en defineret opgave. F.eks at laev en snemand. Du kan kan også bruge udstiks-forme til yngre børn.

Halloween ansigter - Trylledej

Læs mere

Halloween ansigter - Trylledej

2-4

15-30

3 - 6

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle skal have forberedt dejen fra morgenen/dagen før af inden brug, da trylledejen skal hvile. Eller tager du bare 2-4 børn ad gangen alt efter hvor meget de er vant til at arbejde med ler & modellervoks. Børnene får udleveret en klump trylledej og så får de opgaven at lave en halloween-ansigt med trylledejen. Det er en god ide at den fagprofessionelle laver et ansigt på forhånd, så børnene kan se hvad opgaven er. Når børnene er færdige med ansigtet kommes de på en bageplade og skal bages i ovnen. Når de er kølet af, skal ansigterne males og have limlak før de er færdige. Så der er nogle processer i denne aktivitet. Hvis de skal kunne hænges op, skal du lave hul i ansigterne inden de bages.

Opskriften på Trylledej er: 

8 dl hvedemel

8 dl fint salt

4 dl vand

4 spsk olie

Ingredienserne æltes godt sammen. Lad dejen hvile en times tid.

Bagning

Tynde figurer:
Er det tynde figurer, så bag dem 3 timer ved 100grader.

Tykke figurer:
Er det tykke figurer eller der er mange af dem på bagepladen, er det mest optimalt at bage dem i intervaller:
1 time ved 50 grader, 1 time ved 75 grader, 1 time ved 100 grader og 1 time ved 125 grader. Er figuren ikke gennembagt, så giv den en time mere på 125 grader.

Legen slutter når...

Som beskrevet er der flere processer i denne aktivitet, og der er ventetid mellem de forskellige processer, så  den fagprofessionelle skal planlægge det i god tid.

Motivation og fantasiramme.

Halloween og andre højtider er helt naturlige og stærke fantasirammer for børn til at blive motiveret for pædagogiske aktiviteter. Her har de høj motivation og det er bare at give den gas med aktiviteter.

Materialer.

Mel

Salt

Vand

Olie

Akrylmaling

Limlak

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Med trylledej kan man lave mange forskellige ting til forskellige højtider, eller bare som et afbræk fra at lege med modellervoks. Du kan arbejde med at børnene selv skal forme en defineret opgave (Som Halloween-ansigter) eller man kan også bruge udstiks-forme til yngre børn.

Påskefjer

Læs mere

Påskefjer

4-6

5-20 minutter

1 - 2

Kulturelle højtider

Sådan gør du...

Du tager børnene med i et rum, hvor I ikke bliver forstyrret. Du skal bruge en bordventilator som skal stå på gulvet og en masser af fjer. Du tænder ventilatoren og samler fjer op fra gulvet for at holde dem foran ventilatoren så fjerene flyver ud i rummet. Børnene vil hurtigt reagere med grin og ved at løbe efter fjerene. Snart efter vil de selv samle fjer op og putte dem foranbordventilatoren, hvilket de skal støttes i.

At arbejde med fjer på en helt anden måde end børnene er vant til og giver en sjov indgang til efterfølgende at arbejde mere med fjer som en del af mere kreative produkter. Det er godt at børnene lærer kropsligt hvilke egenskaber fjer har. 

Legen slutter når...

Når børnene mister motivationen. Man kan eksperimentere med at døren er åbent ind til et andet rum, så børnene kan gå til/fra legen hvis de bliver overstimuleret.

Motivation og fantasiramme.

Ikke så meget. Materialerne og rummet skaber rammerne for legen

Materialer.

Bordventilator og masser af fjer

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Efterfølgende kan børnene lege med at puste fjer fra hånden.

Man kan også eksperimentere med hvilke andre materialer kan flyve ved hjælp af luft?

Fortælling og sprog

Hjemmelavet BRIO-bane til vuggestue

Læs mere

Hjemmelavet BRIO-bane til vuggestue

2-4

30

1 - 3

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle bygger en træplatform ved hjælp af gamle reoler og en malet træplade.


Før togskinnerne fastgøres med trælim og skruer, bygges en bane som passer til pladen. Når du er tilfreds med banen, fastgøres den, så børnene ikke kan ‘ødelægge’ den. Du skal bore for med en tynd træ-bor, putte trælim på bagsiden og skrue den fast med en skrue/skruemaskine.


De ‘løse’ dele kan være alt fra træer, playmobil-mennesker og selvfølgelig BRIO-tog til at køre på banen med. Man kan bruge naturmaterialer til at dekorere med: trærod, grankogler stem mm. 

Legen slutter når...

Skal være en fast installation på grupperummet. Børnene skal kunne gå til- og fra aktiviteten. 

Motivation og fantasiramme.

Børnene elsker både at køre med tog, samt hvis man også gør legen tilgængelig med konkreter med mennesker. 
 

Legen bliver netop ikke ødelagt, når togskinnerne er fastgjorte, hvilket gør at legen nemt kommer igang.

Materialer.

BRIO-togskinner og tog

Træplade og reol til at stille den på med lidt opbevaringsplads

Naturmaterialer F.eks. Trærod, grankogler og sten.

Konkreter af mennesker  F.eks Play mobil mennesker.

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Hvis man har et fast plateau, kan man have flere forskellige lege miljøer at skifte med. Det kan være en plade med fastgjorte Duplo-plader og vej, hvilket giver en helt anden leg. 
 

Terningeløb ordforråd

Læs mere

Terningeløb ordforråd

2-10

15-30

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Som fagprofessionel skal du oparbejde et lager af lamineret piktogrammer/billeder af alle mulige ting, som skal lamineres. Det handler om at oparbejde børnenes ordforråd, så derfor kan du med fordel arbejde med over- underkategori. Altså hvis f.eks. skovens dyr er overkategori, så kan du have billeder af dyrene i skoven som en underkategori. Da gentagelser er godt, kan du benytte disse piktogrammer til andre spil også, så når du løbende oparbejder et lager af piktogrammer, er det et virkelig godt pædagogisk grundarbejde.

Piktogrammerne hænges op rundt på legepladsen. Det er virkelig effektivt og nemt med Velcro til ophængning. Du benytter en lommeterning, hvor der er de billeder som børnene skal finde. Børnene slår efter tur med terningen og skal finde det billede som de har slået. De kan evt. lede 2 & 2. De kommer tilbage med piktogrammet, og når alle er fundet, kan man prøve en anden kategori. forskal til kategorier:

Skovens dyr

På landet

I havet

I Zoo

I børnehaven

I hjemmet

På værelset

I køkkenet

Beklædning

Ude at rejse

Osv.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere.

Motivation og fantasiramme.

At kombinere spil-elementer fra billedlotteri og et løb på legepladsen er en helt naturlig motivations-driver for børnene. Fantasirammen er givet af de kategorier og piktogrammer man bruger. Piktogrammerne giver anledning til dialog, som den fagprofessionelle kan forstørre. Den fagprofessionelle skal være opmærksomme på sprogligt svage børn, som enten kan få en masse ud af aktiviteten med den rette støtte, eller ikke forstå den, hvis de bliver overladt til sig selv.

Materialer.

Lamineret piktogrammer

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan lave andre varianter af legen. Se f.eks. under legen: "Terningeløb /rimord, og legepladsløb ordforråd/rimord

Legepladsløb rimord

Læs mere

Legepladsløb rimord

2-10

15-30

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Som fagprofessionel skal du oparbejde et lager af lamineret piktogrammer/billeder af rim-ord/rim-par, som skal lamineres. Det handler om at børnene skal have kendskab til rim-ord, som en helt naturlig del af deres sproglige udvikling, samt er det sjovt at kunne lege med sproget, som rim-par kan.

Piktogrammerne hænges op rundt på legepladsen. Det er virkelig effektivt og nemt med Velcro til ophængning. Børnene trækker et billede af et rimord og skal løbe ud og finde billedet som rimer på det piktogram de har. Når alle billeder er fundet, kan man prøve igen.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere.

Motivation og fantasiramme.

At kombinere spil-elementer fra billedlotteri og et løb på legepladsen er en helt naturlig motivations-driver for børnene. Fantasirammen er givet af de kategorier og piktogrammer man bruger. Piktogrammerne giver anledning til dialog, som den fagprofessionelle kan forstørre. Den fagprofessionelle skal være opmærksomme på sprogligt svage børn, som enten kan få en masse ud af aktiviteten med den rette støtte, eller ikke forstå den, hvis de bliver overladt til sig selv.

Materialer.

Piktogrammer

Velcro fra Tesa

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan lave andre varianter af legen. Se f.eks. under legen: "Terningeløb ordforråd/rimord, og piktogramløb ordforråd".

Legepladsløb ordforråd

Læs mere

Legepladsløb ordforråd

2-10

15-30

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Som fagprofessionel skal du oparbejde et lager af lamineret piktogrammer/billeder af alle mulige ting, som skal lamineres. Det handler om at oparbejde børnenes ordforråd, så derfor kan du med fordel arbejde med over- underkategori. Altså hvis f.eks. skovens dyr er overkategori, så kan du have billeder af dyrene i skoven som en underkategori. Da gentagelser er godt, kan du benytte disse piktogrammer til andre spil også, så når du løbende oparbejder et lager af piktogrammer, er det et virkelig godt pædagogisk grundarbejde.

Piktogrammerne hænges op rundt på legepladsen. Det er virkelig effektivt og nemt med Velcro til ophængning. Børnene trækker et billede af et dyr (Eller anden kategori) og skal løbe ud og finde billedet som matcher det de har, ligesom billedlotteri. Når alle billeder er fundet, kan man prøve en anden kategorier. Forslag til kategorier:

Skovens dyr

På landet

I havet

I Zoo

I børnehaven

I hjemmet

På værelset

I køkkenet

Beklædning

Ude at rejse

 

Osv.

 

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere.

Motivation og fantasiramme.

At kombinere spil-elementer fra billedlotteri og et løb på legepladsen er en helt naturlig motivations-driver for børnene. Fantasirammen er givet af de kategorier og piktogrammer man bruger. Piktogrammerne giver anledning til dialog, som den fagprofessionelle kan forstørre. Den fagprofessionelle skal være opmærksomme på sprogligt svage børn, som enten kan få en masse ud af aktiviteten med den rette støtte, eller ikke forstå den, hvis de bliver overladt til sig selv.

Materialer.

Piktogrammer

Velcro fra Tesa

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan lave andre varianter af legen. Se f.eks. under legen: "Terningeløb ordforråd/rimord, og legepladsløb rimord".

Billedlotteri Rim-ord

Læs mere

Billedlotteri Rim-ord

2-4

15-20 minutter

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Det klassiske billedlotteri kan laves selv af den fagprofessionelle i forhold til hvad børnene skal lære sig. Her har jeg fokus på ordforråd, hvor man kan lave forskellige spilleplader. Temaerne for spillepladerne er i dette spil rim-ord: hus/mus, ost/kost osv. Man kan søge efter rim-ord for børn på nettet, hvis man skal inspireres.

Det handler om at lave nogle spilleplader, hvor den fagprofessionelle kan arbejde med gentagelser af rim-ord, så børnene øver sig i at kunne forstå og anvende dem aktivt.

Du laver spillet ved at finde piktogrammer af de rim-ord du har valgt. Den ene rim-ord skal være på pladen og den anden som brik. Der skal være 6 billeder til en spilleplade, kan du printe dem ud i en størrelse, så der kan være 9 billeder på en A4-print. Denne størrelse er god til at spille med mindre børn. Herefter kan du laminere og klippe pladen til. Husk at printe til både spilleplader og brikker. Hvis du har 4 forskellige plader, kan 4 børn deltage i spillet, og du kan være Gamemaster:

Spillet

Brikkerne blandes på midten af bordet og en spiller trækker en brik op og fortæller hvilket motiv det er. Den spiller som har motivet på sin plade får brikken, og den næste spiller trækker en brik op osv. Vinderen er den første som har pladen fuld.

Legen slutter når...

Når en spiller har pladen fuld.

Motivation og fantasiramme.

Hvis du har børnene med til at lave spillet, så syntes de at det er virkelig sjovt at lave/spille. Når de deltager i hvilke temaer det skal være, understøtter du at børnene lærer om noget de er motiveret for.

Materialer.

Digitale billeder/piktogrammer

Kopipapir

Lamineringsark + maskine

Papæske eller andet til at opbevare spillet i. Det kan være en god ide at indsamle chokoladeæsker ved juletid. De har en fantastisk størrelse til mange kreative projekter i institutionen.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Hvis Billedlotteri bliver for nemt for børnene, kan man på forhånd lave 2 brikker af samme billede. Så kan man spille det som vendespil i stedet.

Billedlotteri ordforråd

Læs mere

Billedlotteri ordforråd

2-4

15-20 minutter

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Det klassiske billedlotteri kan laves selv af den fagprofessionelle i forhold til hvad børnene skal lære sig. Her har jeg fokus på ordforråd, hvor man kan lave forskellige spilleplader. Temaerne for spillepladerne kan være: Mad, børneværelset, tøj, køkkenet, bondegården, skovens dyr, zoologisk have mm.

Det handler om at lave nogle spilleplader, hvor den fagprofessionelle kan arbejde med gentagelser af nogle ord, så børnene øver sig i at kunne forstå og anvende dem.

Du laver spillet ved at finde piktogrammer af de ord indenfor temaet du har valgt. Hvis du finder 6 billeder indenfor samme tema, kan du printe dem ud i en størrelse, så der kan være 9 billeder på en A4-print. Denne størrelse er god til at spille med mindre børn. Herefter kan du laminere og klippe pladen til. Husk at printe til både spilleplader og brikker. Hvis du har 4 forskellige plader, kan 4 børn deltage i spillet, og du kan være Gamemaster:

Spillet

Brikkerne blandes på midten af bordet og en spiller trækker en brik op og fortæller hvilket motiv det er. Den spiller som har motivet på sin plade får brikken, og den næste spiller trækker en brik op osv. Vinderen er den første som har pladen fuld.

Legen slutter når...

Når en spiller har pladen fuld.

Motivation og fantasiramme.

Hvis du har børnene med til at lave spillet, så syntes de at det er virkelig sjovt at lave/spille. Når de deltager i hvilke temaer det skal være, understøtter du at børnene lærer om noget de er motiveret for.

Materialer.

Digitale billeder/piktogrammer

Kopipapir

Lamineringsark + maskine

Papæske eller andet til at opbevare spillet i. Det kan være en god ide at indsamle chokoladeæsker ved juletid. De har en fantastisk størrelse til mange kreative projekter i institutionen.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Hvis Billedlotteri bliver for nemt for børnene, kan man på forhånd lave 2 brikker af samme billede. Så kan man spille det som vendespil i stedet.

Woop-løb - eventyr

Læs mere

Woop-løb - eventyr

2-5

10-20 minutter

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Download Woop-app’en til en iPad eller lignende som børn må bruge. På forhånd skal den fagprofessionelle forberede et poste-løb på appen.
 

Man kan på forhånd lave/gemme alle de løb man har lyst til, hvilket gør at man kan udvikle mange forskellige digitale lærerige posteløb på institutionens legeplads. 

Under løbet skal den fagprofessionelle deltage og facilitere legen. 
 

På forhånd vil det dog være en god forberedelse at have bestemt sig for hvilke emne der skal være for løbet. Posterne bliver former som spørgsmål, med tre valgmuligheder, hvor man kan uploade billeder som leder børnene hen mod et svar. På den måde oplever børnene at kunne svare, samtidig med at de lærer noget om det specifikke emne.
 

F.eks. Når man laver et spørgsmål om eventyret Klods-Hans: hvad rider Klodshans på? (Vis billede af en Ged, samt med at man giver en mus eller en kanin som andre svarmuligheder). Man kan selv justere sværhedsgraden efter børnegruppen.

Legen slutter når...

Når posteløbet er færdig. 

Motivation og fantasiramme.

For at skabe motivation for børnene er et posteløb ret sjovt. Det, at skulle løse opgaver og får øjeblikkelig svar på om du har svaret rigtig/forkert er meget sjovt. Emnet for løbet udgør fantasirammen.

Materialer.

Ipad

Kan laves på legepladsen eller i nærområdet. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Der er mange udviklingsmuligheder omkring posteløb omkring eventyr. I bund og grund kan man lave Wood-løb omkring alle de bøger man læser med børnegruppen. Om det er Villas fra Valby, H.C Andersen, Totte-fortællingerne kan lave flere Wood-løb omkring ordforråd, eventyr mm. Det er kun fantasien som sætter grænser. 
 

Man kan også lave posteløb med forskellige kategorier. F.eks. Natur og udeliv, bevægelse og Højtider. 

Woop-løb - Rim-ord

Læs mere

Woop-løb - Rim-ord

2-5

15-20 minutter

4 - 5

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Download Woop-app’en til en iPad eller lignende som børn må bruge. På forhånd skal den fagprofessionelle forberede et poste-løb på appen.
 

Man kan på forhånd lave/gemme alle de løb man har lyst til, hvilket gør at man kan udvikle mange forskellige digitale lærerige posteløb på institutionens legeplads. 

Under løbet skal den fagprofessionelle deltage og facilitere legen. 
 

På forhånd vil det dog være en god forberedelse at have bestemt sig for hvilke emne der skal være for løbet. Posterne bliver former som spørgsmål, med tre valgmuligheder, hvor man kan uploade billeder som leder børnene hen mod et svar. På den måde oplever børnene at kunne svare, samtidig med at de lærer noget om det specifikke emne. F.eks. Når man laver et spørgsmål om rim-ord: hvilket ord rimer på hus (Vis billede af en mus, samt med at man giver en elefant, eller en hest som andre svarmuligheder). Man kan selv justere sværhedsgraden efter børnegruppen.

Legen slutter når...

Når løbet er færdigt. 

Motivation og fantasiramme.

For at skabe motivation for børnene er et posteløb ret sjovt. Det, at skulle løse opgaver og får øjeblikkelig svar på om du har svaret rigtig/forkert er meget sjovt. Emnet for løbet udgør fantasirammen.

Materialer.

iPad

på legepladsen eller i nærområdet

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Der er mange udviklingsmuligheder omkring posteløb af sprog. man kan lave flere Wood-løb omkring ordforråd, eventyr mm. Det er kun fantasien som sætter grænser. 
 

Man kan også lave posteløb med forskellige kategorier. F.eks. Natur og udeliv, bevægelse og Højtider

Hjemmelavet Mix-max spil

Læs mere

Hjemmelavet Mix-max spil

2-4

15-30

3 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Kan du huske det velkendte spil: Mix-max fra din barndom, hvor der er forskelle billeder af politimand, brandmand mm. som er delt i 4 dele. I hat, ansigt, mave, ben med fødder?

I denne hjemmelavet udgave, tager den fagprofessionelle billeder af alle børn i børnegruppen, printer og laminerer dem, og klipper dem alle ud i de 4 dele som brikker. Så er spillet klar, og både børn og du er klar til grin og gråd mens I spiller sammen. Jeg spiller det lidt som billedlotteri og "Fisk" (Billedet er af sønnike og mig, bare for at vise et eksempel).

Spillets regler

Ved spillets start får hver spiller 4 brikker. De resterende brikker spredes ud over bordet med det visuelle skjult mod bordet. Den første spiller spørger nu en anden spiller om vedkommende har nogle brikker med en bestemt værdi (eksempelvis Idas ben). Har den anden spiller nogle kort med denne værdi, skal disse overdrages til spørgeren. Sidder den anden spiller ikke med sådanne kort, siger han ’Fisk’, hvorefter spørgeren trækker et kort fra bunken. Bemærk, at man kun må spørge om eksempelvis Idas ben, hvis man selv sidder med mindst én af de andre brikker hvor Ida fremgår på hånden.

Når man har fået samlet et stik, fjernes de 4 kort fra hånden og lægges på bordet ved siden af en selv. Hvis man undervejs i spillet løber tør for kort på hånden, trækkes der blot tre nye fra bunken. Spillet er slut når ingen har flere kort på hånden og der ikke er flere kort i bunken.

Legen slutter når...

Når alle stikkene er fundet.

Motivation og fantasiramme.

Selvreference og at lave sjov med hinanden giver en god motivation, samt giver regner og konkurrencen i spillet også en naturlig motivation.

Materialer.

iPad

Printer + papir

Lamineringsmaskine + lamineringsark

Æske eller andet opbevaring til spillet

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan gøre spille mere enkelt ved kun at have brikker med fra de børn/voksne som er med, og spille det som en art billedlotteri, hvor man skiftes til at trække en brik og give det til den person som brikken tilhører. Så bliver det nemmere at spille for mindre børn.

Man kan lave spillet ud fra alle de temaer børnegruppen arbejder med, eller er interesseret i. F.eks. bondegårdsdyr, Zoo. Selvlavet tegninger (Selvportrætter). Det er kun fantasien som sætter grænser.

Eventyr i en faldskærm

Læs mere

Eventyr i en faldskærm

5-10 børn

5-10 minutter

2 - 6

Fortælling og sprog

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle sørger for en lege-faldskærm og har forberedt et eventyr eller en spændende historie. Aktiviteten skal foregå udenfor eller i en hal, hvor der er plads omkring.

Børnene holder på faldskærmen på hver deres farve og spænder faldskærmen ud. Den fagprofessionelle får børnene til at løfte/sænke faldskærmen i takt. Når der er godt gang i faldskærmen, siger  den fagprofessionelle "Nu" og alle gemmer sig under faldskærmen, mens de putter kanten af den under numsen, så der bliver dannet en hule.

Den fagprofessionelle fortæller en historie eller eventyr, som gerne må være lidt spændende, og gerne have et klimaks, hvor man enten kan "skræmme" børnene lidt, kilde dem mm.

Legen slutter når...

Når eventyret er færdig, og børnene har brug for frisk luft igen.

Motivation og fantasiramme.

Eventyret er fantasirammen.

Materialer.

En faldskræm.

Forberedelse af eventyr

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Den fagprofesionelle kan evt. lege med udklædning når man fortæller historien.

Natur og udeliv

Plant et juletræ

Læs mere

Plant et juletræ

2-4

15-30 minutter

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Er du træt af at købe nyt juletræ til legepladsen år efter år? Så kan du plante et på legepladsen og bruge det igen og igen til årets luxiafedt, eller bare til at stå med lys i, når det er december.

Træsorter som søjlegran, atlas ceder, nobilis, rødgran og fyr er velegnede som juletræer.

Børnene og du  graver et hul, imens du har sat træet i en spand med vand (hvis I har en trillebør, kan man også fylde vand i den og stille træet der). Når potten med træet er sunket til bunds, og den føles tung, har den suget nok vand og er klar til udplantning. I tager den ud af potten, putter den i hullet og fylder hullet igen, mens I sørger for at træet står lige. Jorden skal stampet. Derefter kan børnene give den en masse vand med deres vandkander, og du kan gøre det til en pædagogisk aktivitet, løbende at vande træet i vækstperioden fra marts til oktober. 

Legen slutter når...

Den kan forsætte år efter år. 

Motivation og fantasiramme.

Det er sjovt i sig selv at nogle børn kan hjælpe med at plante etjuletræ på legepladsen. Julen giver en naturlig fantasiramme for aktiviteten. Denpædagogiske opgave forsætter med at vande, pleje, se den vokse. Det viser meget godt tiden i naturen er en anden end hos os mennesker.

Materialer.

En juletræ

Spade

Børne-vandkander og vand

Stolper og snor/afspærringsbånd til beskyttelse af træet de første år. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan løbende få børnene til at vande den. Have børnene med til at pynte den med lys til december, lave hjemmelavet julepynt til den, danse rundt om den. Der er mange aktiviteter som gør at børnene naturligt vil få en masse gode minder med træet. 

Plant et valnøddetræ

Læs mere

Plant et valnøddetræ

2-4

15 minutter

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Når du planter en valnøddetræi på legepladsen får du med årene er stort flot træ som giver valnødder og skygge.

Det er et godt træ til en have med børn, da det giver de skønneste, sunde og velsmagende valnødder

Hvis du gerne vil have mange nødder på dit valnøddetræ, er bestøvningen vigtig, så du skal sørge for at have to forskellige sorter, så du ikke skal bekymre dig om at få de små, fine hunblomster bestøvet. Valnøddetræet er ikke selvbestøvende og kræver derfor pollen fra andre valnøddetræer eller hasseltræer i nærheden. Det kan både være, hasseltræer, troldhassel og valnøddetræer, hvilket er genialt på en legeplads.

Valnødder kan opbevares koldt og luftigt i månedsvis efter høst - f.eks. i kartoffelsække ophængt under spærene på loftet, eller i et skur. Grunden til man hænger dem op, er grundet mus og rotter, så det er vigtigt. 

Det er en total bæredygtig aktivitet, som med tiden kaster pædagogiske aktiviteter af sig. Når valnødden er gammel nok kommer nødderne, og indsamling af nødder kan være et pædagogisk projekt, børnene kan bruge nødder til forældre i julegave.

Børnene og du  graver et hul, imens du har sat træet i en spand med vand (hvis I har en trillebør, kan man også fylde vand i den og stille træet der). Når potten med træet er sunket til bunds, og den føles tung, har den suget nok vand og er klar til udplantning. I tager den ud af potten, putter den i hullet og fylder hullet igen, mens I sørger for at træet står lige. Jorden skal stampet. Derefter kan børnene give den en masse vand med deres vandkander, og du kan gøre det til en pædagogisk aktivitet, løbende at vande træet i vækstperioden fra marts til oktober. 

Legen slutter når...

Den kan forsætte år efter år.

Motivation og fantasiramme.

Det er sjovt i sig selv at nogle børn kan hjælpe med at plante et til flere hasseltræer på legepladsen, men den pædagogiske opgave forsætter med at vande, pleje, se den vokse, og begynde at høste dem når de er klar til det. Det viser meget godt tiden i naturen er en anden end hos os mennesker.

Materialer.

En valnøddetræ

Spade

Børne-vandkander og vand

Stolper og snor til beskyttelse af træet de første år. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan plante forskellige nøddetræer og hsaseltræer. Valnødder, troldhassel og hasseltræer, så får du både en varieret fauna, nødder og grene til brug i institutionen. Bonus er, at de bestøvet hinanden og derfor sikrer en god høst.

Du kan bruge nødderne til julegaver. Hvilke forældre vil ikke have en pose nødder af deres Børn i julegave?

Plant en troldhassel

Læs mere

Plant en troldhassel

2-5

15

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Når du planter en troldhassel på legepladsen, får du et meget dekorativ træ, som også gør det godt som bedrøver at det almindelige hasseltræ og valnøddetræ, hvis du også har plantet det.

Hasseltræet er ikke selvbestøvende og kræver derfor pollen fra andre hasseltræer i nærheden. Det kan både være, hasseltræer, troldhaseel og valnøddetræer, hvilket er genialt på en legeplads.

Det er en total bæredygtig aktivitet, som med tiden kaster pædagogiske aktiviteter af sig. Når troldhaslen er gammel nok, kan I høste grene til at hænge ting, pynt og inspiration op på, i børnenes grupperum, over et spisebord mm.

Børnene og du  graver et hul, imens du har sat træet i en spand med vand (hvis I har en trillebør, kan man også fylde vand i den og stille træet der). Når potten med træet er sunket til bunds, og den føles tung, har den suget nok vand og er klar til udplantning. I tager den ud af potten, putter den i hullet og fylder hullet igen, mens I sørger for at træet står lige. Jorden skal stampet. Derefter kan børnene give den en masse vand med deres vandkander, og du kan gøre det til en pædagogisk aktivitet, løbende at vande træet i vækstperioden fra marts til oktober. 

Legen slutter når...

Den kan forsætte år efter år.

Motivation og fantasiramme.

Det er sjovt i sig selv at nogle børn kan hjælpe med at plante et til flere hasseltræer på legepladsen, men den pædagogiske opgave forsætter med at vande, pleje, se den vokse, og begynde at høste dem når de er klar til det. Det viser meget godt tiden i naturen er en anden end hos os mennesker.

Materialer.

Det antal troldhassel man har lyst til

Spade

Børne-vandkander og vand

Stolper og snor til beskyttelse af træet de første år. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan plante forskellige nøddetræer og hasseltræer. Valnødder, troldhassel og hasseltræer, så får du både en varieret fauna, nødder og grene til brug i institutionen. Bonus er, at de bestøvet hinanden og derfor sikrer en god høst.

Du kan bruge nødderne til julegaver. Hvilke forældre vil ikke have en pose nødder af deres 

Plant et hasseltræ

Læs mere

Plant et hasseltræ

2-4

15

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Når du planter hassel i din have, kan det både stå som et enkeltstående træ, som en busk eller som et hegn.

Det er et godt træ til en have med børn, da der er rig forsyning af grene til at bygge huler, snobrødspinde og meget mere, og så giver det de skønneste, sunde og velsmagende hasselnødder.

Hvis du gerne vil have mange nødder på dit hasseltræ er bestøvningen vigtig, så du skal sørge for at have to forskellige sorter, så du ikke skal bekymre dig om at få de små, fine hunblomster bestøvet. Hasseltræet er ikke selvbestøvende og kræver derfor pollen fra andre hasseltræer i nærheden. Det kan både være, hasseltræer, troldhaseel og valnøddetræer, hvilket er genialt på en legeplads  

Hasselnødder  kan opbevares koldt og luftigt i månedsvis efter høst - f.eks. i kartoffelsække ophængt under spærene på loftet, eller i et skur. Grunden til man hænger dem op, er grundet mus og rotter, så det er vigtigt. 

Det er en total bæredygtig aktivitet, som med tiden kaster pædagogiske aktiviteter af sig. Når haslen er gammel nok kommer nødderne, og indsamling af nødder kan være et pædagogisk projekt, børnene kan nødder til forældre i julegave. Grenene kan bruges til mange ting, så det er en no-brainer at plante forskellige nøddetræer. 
 

Børnene og du  graver et hul, imens du har sat træet i en spand med vand (hvis I har en trillebør, kan man også fylde vand i den og stille træet der). Når potten med træet er sunket til bunds, og den føles tung, har den suget nok vand og er klar til udplantning. I tager den ud af potten, putter den i hullet og fylder hullet igen, mens I sørger for at træet står lige. Jorden skal stampet. Derefter kan børnene give den en masse vand med deres vandkander, og du kan gøre det til en pædagogisk aktivitet, løbende at vande træet i vækstperioden fra marts til oktober. 

Legen slutter når...

Den kan forsætte år efter år. 

Motivation og fantasiramme.

Det er sjovt i sig selv at nogle børn kan hjælpe med at plante et til flere hasseltræer på legepladsen, men den pædagogiske opgave forsætter med at vande, pleje, se den vokse, og begynde at høste dem når de er klar til det. Det viser meget godt tiden i naturen er en anden end hos os mennesker.

Materialer.

Det antal hasseltræer man har lyst til

Spade

Børne-vandkander og vand

Stolper og snor til beskyttelse af træet de første år. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan plante forskellige nøddetræer og hsaseltræer. Valnødder, troldhassel og hasseltræer, så får du både en varieret fauna, nødder og grene til brug i institutionen. Bonus er, at de bestøvet hinanden og derfor sikrer en god høst.

Du kan bruge nødderne til julegaver. Hvilke forældre vil ikke have en pose nødder af deres barn i julegave. Det er lækkert. 

Tomatsuppe på bål

Læs mere

Tomatsuppe på bål

4

60 - 90 minutter

4 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Denne lækre tomatsuppe er et sikker hit hos børnene, og de kan godt være med til at lave den. OBS. Husk at smøre gryden med opvaskemiddel på ydersiden inden brug, ellers bliver soden svær at få af igen!!!

Ingredienser til 4 personer

25 gram smør

Et løg groft hakket

2 hvidløg

1 rød peber i grove stykker

En dåse hakkede tomater

Vand efter behov

En halv dl. fløde

Oregano

En teske fuld paprika

Salt

Friskkværnet peber

Rugbrød med smør

Sådan gør du

 • Forberede brænde til bål. Når man laver mad, er det en god ide at lave mange mindre stykker brænde. På den måde er det nemmere at styre varmen på bålet. Smør gryden ind i opvaskemiddel på ydersiden.
 • Lad smørret smelte i gryden ved kraftig varme, men uden at det bruner.
 • Steg løg, hvidløg og rød peber til de er møre.
 • Tilsæt hakkede tomater, vand, oregano, paprika, salt og peber og kog under låg i ca. 10 min..
 • Tilsæt fløde og kog suppen i yderligere ca. 2 min. Smag den til med salt og peber
 • Server suppen med rugbrød med smør

Legen slutter når...

Når suppen er spist..

Motivation og fantasiramme.

Motivationen er at lave mad, dufte maden når den bliver lavet og hyggen ved bålet.

Materialer.

Bålsted.

Brænde, optændingsblok og store sikkerhedstændstikker.

Ingredienserne til suppen.

Service til at spise med.

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan lave uendelig meget mad over bål, men lad være med at lave den klassiske fejl at tro at det er et hit med snobrød. Mindre børn kan ikke sidde stille så lang tid som det tager at lave snobrød. Samt kan de i mindre grad holde til at sidde med ansigtet i røg. Derfor er f.eks. suppe godt at lave.

Brændnældesuppe på bål

Læs mere

Brændnældesuppe på bål

4

60 - 90 minutter

4 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Denne lækre brændenældesuppe kan børnene godt være med til at lave, og hvis de har handsker på, kan de hjælpe med at plukke brændenældeblade også. OBS. Husk at smøre gryden med opvaskemiddel på ydersiden inden brug, ellers bliver soden svær at få af igen!!!

Ingredienser

25 gram smør

Finthakket løg, mængde efter behag

2 fed hvidløg

500 gram kartofler skåret i mindre stykker

1 liter grøntsagsbouillon

Salt

Friskkværnet peber

En halv dl. piskefløde

Bladene fra 10 stilke brændenælder

4 skiver rugbrød med smør

Sådan gør du

 • Forbered brænde til bål. Når man laver mad, er det en god ide at lave mange mindre stykker brænde. På den måde er det nemmere at styre varmen på bålet. Smør gryden ind i opvaskemiddel på ydersiden.
 • Lad smørret smelte i gryden ved kraftig varme, men uden at det bruner.
 • Steg løg og hvidløg ved lav varme i ca. 5 min. - eller til de er klare.
 • Tilsæt kartofler, bouillon, salt og peber og kog under låg i ca. 10 min. til kartoflerne er møre.
 • Skyl brændenældebladene godt og hak dem fint (brug handsker).
 • Tilsæt dem til suppen sammen med fløde og kog suppen i yderligere ca. 2 min. Smag den til med salt og peber
 • Server suppen med rugbrød med smør

Velbekomme

Legen slutter når...

Når suppen er spist..

Motivation og fantasiramme.

Motivationen er at lave mad, dufte maden når den bliver lavet og hyggen ved bålet.

Materialer.

Bålsted

Brænde, optændingsblok og store sikkerhedstændstikker.

Ingredienserne til suppen

Service til at spise med

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Du kan lave uendelig meget mad over bål, men lad være med at lave den klassiske fejl at tro at det er et hit med snobrød. Mindre børn kan ikke sidde stille så lang tid som det tager at lave snobrød. Samt kan de i mindre grad holde til at sidde med ansigtet i røg. Derfor er f.eks. suppe godt at lave. 

Brænd snoren over

Læs mere

Brænd snoren over

4-6 børn

20-30 minutter

5 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Børnene er sammen 2 og 2, hvor de som forberedelse skal kløve brænde i småt, mellem og store stykker, så de er klar til at tænde bål. 
 

Aktiviteten er både til at lære børnene at tænde bål, eller at teste deres evne, hvis de er mere erfaren med båltænding. 
 

Når de har hugget brænde, og lagt det klar ved bålstedet, stikker du en lang pind i jorden overfor hinanden ved bålstedet og binder en snor/garn mellem pindene, så snoren går over midten af  bålstedet.

Børnene skal nu samarbejde sammen med den voksne om at opbygge et bål, og få så meget ild i bålet, at snoren brænder over.

Legen slutter når...

 Når snoren er brændt over og der er godt gang i bålet. 

Motivation og fantasiramme.

Motivationen kommer både fra at lave bål, tænde det, men også konkurrencen og spændingen i om vi kam brænde snoren over. 

Materialer.

Bålsted

brænde

Kindling Cracker King brændekløver

tændstikker

to pinde eller jernpæle til hegn

Snor eller garn

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Man kan lave mange konkurrencer, hvor man leger de forskellige elementer ind omkring båltænding. Når børnene har prøvet det nogle gange, kan I lave to hold og dyste mod hinanden. 

Brændekløvning som en sikker børneaktivitet

Læs mere

Brændekløvning som en sikker børneaktivitet

1-3

10 minutter

4 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Børn kan sagtens lære at hugge brænde. Du skal som fagprofessionel bare anskaffe dig det rigtige udstyr, så bliver det en fed aktivitet, som I kan have ved siden af bålet.

I stedet for en økse skal du bruge 1-2 Kindling Cracker King brændekløver. De fås i to udgaver: almindelig størrelse og King size. Du skal købe den store, da den er tungere og øger sikkerhed og selvhjulpenhed for børnene, når de er under 6 år. 
 

Du skal skabe et afgrænset sted hvor brændehuggerne vender væk fra bålstedet en en god afstand fra bål og andre børn. Børnene arbejder en ad gangen på en brændekløver, hvor du instruerer i at barnet skal have spredte ben, placere noget brænde op i brændekløveren, og slå på brændet med en muggent.  Brændekløveren kan enten stå på jorden eller på en huggeblok. 
 

En voksen skal overvåge aktiviteten uanset hvor mange brændekløver-stationer I vælger at lave.

I kan lære børnene at kløve brænde i tynde, mellem og større stykker som kan benyttes til at tænde bål. 
 

Aktiviteten er sjov i sig selv, men bruges også til at lære ar forberede optænding af bål. 

Legen slutter når...

Når du er klar til at tænde bål, eller når der ikke er mere brænde. 

Motivation og fantasiramme.

For de fleste børn er sktivoteten sjov og spændende i sig selv, da de får lov til st bruge rigtig værktøj. 

Materialer.

Kindling Cracker King brændekløver

En mukkert

Et afgrænset område til at hugge brænde

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Aktiviteten er sjov i sig selv, men når børnene kan dette, kan man arbejde med at tænde bål og lære om forskellige båltyper mm. 
 

Se f.eks aktiviteten: Brænd snoren over. 

Lav et bål

Læs mere

Lav et bål

2-4

15-45

4 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Tit er der bygget en bålplads i daginstitutioner, men ikke så mange kan finde ud af at tænde det, og afholder sig fra at bruge det i praksis pga. manglende erfaring. Bål er magisk, og et fantastisk samlingspunkt for børn og voksne. Det er fascinerende og dragende, så her er opskriften på en god måde at tænde bål på:
 

 1. Find nogle små tørre kviste og spåner, eller hak nogle mindre stykker med en økse på et stykke træ.
 2. ved optænding af bålet, skal du være lidt organiseret. Du skal bruge brænde i forskellige størrelser fra småt, mellem og stort. Gør det klar inden du bygger bålet. 
 3. Placer lidt avispapir i midten af bålpladsen, man kan hjælpe ilden på vej med en optændingsblok
 4. Placer de tørre kviste rundt omkring avispapiret og optændingsblokke så de danner en pyramide.
 5. Sæt ild til.
 6. Når flammerne får fat, lægger I mere brænde på, gerne lidt større stykker brænde og når ilden har mere fat kan man bygge bålet op med store stykker brænde
 7. Fortsæt indtil bålet har den ønskede størrelse.
 8. Vælt pyramiden med et stykke brænde.

Legen slutter når...

Når bålet er klar

Motivation og fantasiramme.

Som beskrevet er bål dragende og fascinerende, og hvis børnene kan få lov at tænde bålet sammen med en voksen, er det meget spændende. 

Materialer.

Bålsted
Brænde i forskellige størrelser

Sikkerhedstændstikker. De største man kan få hvis børnene skal lære at tænde den.

Økse og en huggeblog

Avispapir og optændingsblog. Kan fås både som petroliumsholdig og som co2-neutral.

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Der kan foregå mange aktiviteter omkring et bål. Man kan lave man mad, børnene kan hugge brænde(Se en anden aktivitet), man kan synge sange eller lave varm kakao og flødeskum en efterårsdag. Det er kun fantasien som sætter grænser. 

Woop-Løb Natur

Læs mere

Woop-Løb Natur

2-5

15 minutter

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Download Woop-app’en til en iPad eller lignende som børn må bruge. På forhånd skal den fagprofessionelle forberede et poste-løb på appen.
 

Man kan på forhånd lave/gemme alle de løb man har lyst til, hvilket gør at man kan udvikle mange forskellige digitale lærerige posteløb på institutionens legeplads. 

under løbet skal den fagprofessionelle deltage og facilitere legen. 
 

På forhånd vil det dog være en god forberedelse at have bestemt sig for hvilke emne der skal være for løbet. Posterne bliver former som spørgsmål, med tre valgmuligheder, hvor man kan uploade billeder som leder børnene hen mod et svar. På den måde oplever børnene at kunne svare, samtidig med at de lærer noget om det specifikke emne. F.eks. Hvis man laver et spørgsmål om insekter: hvilket insekt kravler rundt i spindelvæv? (Vis billede af en edderkop, samt med at man giver en elefant, eller en hest) som andre svarmuligheder. Man kan selv justere sværhedsgraden efter børnegruppen.

Forslag til emner til posteløb omkring Naturen:

Insekter

Sommerfugle

Dyr på landet

Dyr i skoven

Dyr i vandet

Dyr som laver planter til jord

Blomsterarter

Flyvende insekter

osv. 

Legen slutter når...

Når posteløbet er færdig. 

Motivation og fantasiramme.

For at skabe motivation for børnene er et posteløb ret sjovt. Det, at skulle løse opgaver og får øjeblikkelig svar på om du har svaret rigtig/forkert er meget sjovt. Emnet for løbet udgør fantasirammen. 

Materialer.

iPad

Laves på legeplads eller i nærområdet

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Som beskrevet kan man lave mange løb på samme legeplads. Der er givet mange udviklingsmuligheder af emner til natur, men man kan lave posteløb med forskellige kategorier. F.eks. Sprog og fortælling, bevægelse, højtider

Fang vandinsekter

Læs mere

Fang vandinsekter

2-15

1-2 timer

4 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

I vil sjælden opleve børn som er så fordybet i en aktivitet, som hvis I tager dem med i et vandhul i nærområdet. Mange kommuner har sikkert også naturvejledere som kan hjælpe jer. Det er et mål med en tur som børnene har lyst til igen og igen, men det er nemmest at finde vandinsekter mellem midten af maj og midten af juli. Der skal sikkert være ekstra bemanding med gruppen, eller at man deler børnegruppen lige over og tager afsted i flere omgange, så turen bliver en succes.. når det er sagt, er det bare at komme afsted. 

Som forberedelse skal I have indkøbt de ting som skal bruges, og børnene skal have turtaske og madpakke med. Og bare lige et andet tips, så så jeg en naturbørnehave engang som havde bygget et toilet af en sort spand fra et byggemarked, hvor de havde skåret et rundt hul i bunden så børnene kunne lave stort på den og direkte ned i en pose.. skide genialt, hvis man er langt fra et toilet!!!

Når I ankommer til vandhullet, skal den fagprofessionelle skitsere et par grundregler op:

 1. Børnene må ikke gå ud i vandhullet, men skal kalde på en voksen hvis de har brug for hjælp
 2. hvis børnene er i tvivl om noget, skal de vente på den voksne får tid til at hjælpe dem (Find selv på flere)

Det er godt at børnene har en makker, så de er sammen 2 og 2 om et fiskenet og en hvid spand til insekter, og så går jagten ellers. Den fagprofessionelle har medbragt både plastakvarie og 2-3 hvide sorteringsbakker hvor man kan samle noge af de interessante vandinsekter man kan finde. I vil se at børnene skifter intensitet under jagten. Fra fordybelse til høj Arousal, når de har fundet insekter. Løbende samler den fagprofessionelle vandinsekter ind fra de små hvide spande og samler dem i akvarie og sorteringsbakkerne. På denne måde bidrager alle til at der bliver fundet insekter man kan kigge på. De er nemmere at få øje på når der er flere samlet. Så bobler det med liv. Er der nogle interessante, kan børnene se dem gennem et "2-vejs-forstørrelsesglas". Med dem kan man se insekterne både fra oven og fra siden.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere, I skal spise madpakker eller I skal hen til bussen. Husk at lukke alle vandinsekterne ud igen inden I tager hjem.

Motivation og fantasiramme.

Motivationen ligger i at fange insekterne, hvilket bare er instinktivt sjovt. Man kan ikke forklare det, men det skal prøves. Til fagprofessionelle som ikke har erfaring med udeliv og smådyr, så prøv at teste jer selv med sådan en tur. Det er virkelig sjovt.

Materialer.

Fiskenet

Hvide spande på 2-3 liter (Snak med køkkenmedarbejderen omkring hvad der kommer af tom emballage fra køkkenet. MArmeladespande er perfekte. Det er vigtigt de er hvide, da det gør det nemmere at se insekterne mod hvid farve.

Hvide sorteringsbakker

Plastakvarium

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Aktiviteten behøver ingen udvikling. Man kan gentage igen og igen, og det bliver ved med at være sjovt og lærerigt.

Dyrke jumbosolsikke

Læs mere

Dyrke jumbosolsikke

2 - 15

5 minutter

1 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

At plante jumbo-solsikke er den nemmeste måde at vise børn processen fra frø til plante, samt hvor hurtigt en plante kan vokse. 
 

Du skal bruge bionedbrydelige dyrkningspotter, og solsikkefrø. Her anbefaler jeg frø af Jumbo-solsikker. De kan blive rigtig store, så det er nemt at se processen hvor de vokser. 
 

Børnene fylder dyrkningspotterne med jord, putter et frø ned og vander den. De stilles til spiring på et solrigt sted indenfor i grupperummet. Det er godt at stille dem på en plastikbakke, eller flamingokasse, så der kan komme vand i bunden, og de ikke tørrer ud i spireprocessen. 
 

Når de har været spiret frem i nogle dage er de klar til udplantning på legepladsen. Børnene kan løbende vande dem og I kan snakke om dem vikse sig store. 
 

I løbet af august/september måned kan man gøre to ting. Man tager solsikkerne op med rod og ligger dem ved siden af hinanden for at se hvilken en er størst. Børnene kan ligge sig ved side af og man kan tage billeder der viser hvor store solsikkerne er, samt kan man tale om hvordan de ser ud når de visner.

Man kan tale om hvordan solsikken får vand gennem rødderne, samt som jeg skriver kan man være opmærksom på hvornår man gør dette. Hvis man når at gøre det inden solsikkekernerne er helt modne, kan man tørre dem og så den næste år. Hvis man venter til efter de er modne, har fuglene spist kernerne. 

Når I kigger på den visne blomst så bemærk for børnene hvilken et flot mønster der er hvor kernerne har siddet (Voksenviden: det viser mønstret for den matematiske udregning af Fibonacci tabellen, som ligger til grund for ‘Det gyldne snit’, som bl.a.  benyttes i billedkunst i forhold til dybde u tegninger)! 
 

Solsikker er mega seje. Bare kom igang!

Legen slutter når...

Kan forsætte så længe der er en engageret voksen som går forrest. 

Motivation og fantasiramme.

Motivationen ligger i at se noget vokse. Det er abstrakt for børn at forestille sig at frø bliver til blomster, så I skal snakke med dem og hvordan de forvandler sig og at det er trylleri. 

Materialer.

Jumbo-solsikkefrø

bionedbrydelige dyrkningspotter, eller hjemmelavet potter af avispapir ( man kan købe en kruppedormer til formålet)

vandkande

udendørs bed til udplantning

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Man kan udvikle på mange måde, hvilket er beskrevet. Desuden kan man få børnene til at tegne/male blomsterne når de blomstre og når de er visne, så de lægger mærke til forskellen.

Lave insekthotel

Læs mere

Lave insekthotel

2-10

1-2timer

1 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Insekterne er i tilbagegang, fordi de mangler føde og levesteder. Vildere og mere urørt natur giver som udgangspunkt de bedste levevilkår for insekter. Men ved at bygge et insekthotel på legepladsen med børnene, kan I være med til at understøtte dem. Det er nemt at komme i gang og mange af materialerne har du måske allerede.

Børnene kan hjælpe med at bygge hotellet, og så kan de selv gå på opdagelse og holde øje med, hvilke små gæster, der kommer forbi. Det er en fremragende pædagogiske aktivitet, som kan løbe i det uendelige.

Du kan bygge både store og mindre insekthotellet. Billedet jeg har taget med, viser et stor hotel, hvor arbejdsprocessen både omhandler at grave store stolper ned, save grene som passer og græstørv som regntøj tag. Som man også kan se på billedet kan det også være grene og træstykker i en bunke. På den måde bliver det mere simpelt.  

Der er mange måder og former at lave hotellet på og du kan søge masser af yderligere inspiration på nettet. Men du skal tænke i at du skal bruge en ramme som er minimum 30 cm dyb. En masse grene, pinde mm. Og så skal der være et regntæt tag. 
 

Rigtig god fornøjelse.

Legen slutter når...

Insekthotellet kan bruges som pædagogisk aktivitet både med at bygge det, og vedligeholde det, samt at finde små insekter på det løbende. Så i bund og grund kan aktiviteten forsætte i det uendelige. 

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen og motivationen er hvilke insekter som besøger hotellet, og forventningen om ‘hotelgæster’ der flytter ind.

Materialer.

Træstolper eller anden naturlig ramme for hotellet

Sav 

grensaks

Hønsetråd, kramper og hammer ved mindre hoteller til at holde grenene på plads

Regntæt tag. Det kan sagtens være en græstørv. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Som beskrevet giver Insekthotellet uanede muligheder for løbende udvikling af aktiviteter. Både vedligeholdelse og finde insekter. 

Byg et kvashegn

Læs mere

Byg et kvashegn

2-15

1 -2 timer

1 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Dødt træ og kvas er guld værd, hvis du vil skabe gode levesteder og fødekilder for insekter og fugle, hvilket kan bruges løbende året rundt i pædagogiske sammenhænge på legepladsen. I stedet for at smide grene, blade og kviste ud som haveaffald, kan I samle dem i en bunke eller som et dekorativt hegn. 

Hvis I samler kvas på legepladsen i en bunke eller et hegn, har du et effektiv insektbo. Kvasbunker eller -hegn gavner nemlig svampe og insekter, som er med til at nedbryde træet langsomt.

derfor er det et vigtigt, men overset læringsmiljø  for børn.

Sådan bygger du:

Du skal bruge træstolper til at afgrænse hegnet.  Du kan enten grave dem ned, eller slå dem ned med en forhammer. 
 

Derefter kan du sammen med børnene fylde kvashegnet op med døde grene som I finder på legepladsen. Selvom I ikke får fyldt den op med det samme, så se det som en løbende proces som er sat igang. I kan bruge det pædagogisk til at finde insekter, snegle mm. Eller når der har været en storm, fylder man den mere op med nedfaldne grene. 

Legen slutter når...

Den forsætter så længe nogen tager ansvar. 

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen et ikke en narrativ, men mere at kvadhegnet markeret et tydeligt læringsmiljø, hvor børnene intuitivt ved hvordan man leger. 

Materialer.

Træstolper

Spade, eller forhammer

Nedfaldne grene

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Aktiviteten kan løbende udvikles, med at fylde grene på mm. Kvashegnet kan bruges som en ramme for at arbejde med natur på legepladsen, som kan indeholde kompost, højbede mm. 

Tegn et blad

Læs mere

Tegn et blad

1-2

10-20

2 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Pluk et blad med børnene. Gerne et stort et så strukturerne på bladet fremtræder tydeligere. Tegn med et til to børn af gangen alt efter alder og erfaring med at tegne. 
 

Opgaven for børnene er at lægge bladet på et hvidt stykke papir og tegne rundt om bladet så godt de kan med en sort sprittusch.

Når bladet er tegnet, lægges det ved siden af tegningen og barnet skal nu kigge/tegne “skelettet” på bladet på sin tegning af bladet. 
 

Når tegningens streger er færdig, kan det farvelægges med vandfarve. 

Legen slutter når...

Når tegningen er færdig. 

Motivation og fantasiramme.

Opdagelsen af opbygningen og strukturen af bladet udgør fantasirammen, altså at børnene får øje på noget de ikke helt tænker over, men nu kan observere. 

Materialer.

Et stort blad

A4 eller A3 papir

Vandfast sort tusch

vandfarve

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Klistre bladet op i et vindue med et stykke bogfolie, så hele bladet er dækket. Bladets strukturer fremtræder meget tydeligt, samt vil den viste over tid. Snak om den forvandling der sker, og gentag tegneprocessen noget tid efter hvor bladet har ændret struktur og farve. 
 

hæng de to tegninger op ved siden af hinanden. 

Under træstubben

Læs mere

Under træstubben

10-15

30-60 minutter

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

På tur i skoven eller et naturområde. Her samler den fagprofessionelle børnene og fordeler børnene to og to om en håndskovl og en hvis spand. Børnene skal nu grave lidt i jorden, løfte sten og hive bark af døde træstubbe som ligger på jorden i skoven. Børnene indsamler små dyr og insekter for at finde ud af hvilke der er i omgivelserne.

Den fagprofessionelle har medbragt en større gennem terrarium til tur, hvor man kan samle insekterne i. Samt forstørrelsesglas, så børnene kan se insekterne tæt på. Tænkt på hvilke spørgsmål du kan stille børnene. Hvordan ser kroppen ud? deres panser? Øjne? Følehorn? Ben?

Legen slutter når...

Når børnene ikke har energi til mere, eller de har fundet noget mere interessant. Det gode ved denne aktivitet er at børnene kan tage pauser fra den, hvis de vil lege lidt, og så komme tilbage til den igen.

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen er de dyr/insekter man kan finde i bunden og under barken. Orme, bænkebidere, mos og lav mm. er alle dyr/planter som hjælper med at omforme døde plantereser til jord, så der kan vokse nyt op.

Materialer.

Plante-håndskovle af metal nok til at børnene kan deles op 2 og 2.

Hvide spande, så dyr og insekter fremtræder tydeligt når børnene indsamler dem. (Spørg køkkenmedarbejderen og hvilke emballagetyper hun kan skaffe).

Et gennemsigtigt terrarium til at samle dyrene i.

1-2 Forstørelsesglas

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Man oplever forskellige dyr mm. i forhold til hvilket naturområde man kommer i. Så uanset hvor man skal hen i naturen, er det en god måde at undersøge det som habitat. Man kan undersøge mere viden gennem iPad/mobilen.

Lytte til skoven

Læs mere

Lytte til skoven

2-15

10-20

3 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Denne aktivitet kan være god til at begynde og slutte en tur i skoven, stranden eller en anden naturoplevelse. Den fagprofessionelle får børnene til at danne en cirkel ved at alle holder i hånden. Man kan justere cirklen ved at alle træder et skridt tilbage eller frem alt efter hvor stor cirklen skal være.

Alle giver slip på hinandens hænder og lægger sig ned på ryggen og lukker øjnene og får opgave at skulle lytte til hvad de kan høre i skoven. Børnene får at vide at de skal være helst stille og holde øjnene helt lukket indtil den voksne siger at de må åbne dem igen. Det kan være svært for nogle børn, derfor skal man som fagprofessionel være opmærksom på hvornår børnene ikke kan mere. Det er en god træning på at være fokuseret, så du vil opleve at børnene bliver bedre for hver gang du præsenterer dem for øvelsen.

Bagefter beder den fagprofessionelle børnene om at åbne øjnene og fortælle om hvilke dyr de kunne høre og hvordan det var at ligge og lytte i skoven. 

Legen slutter når...

Når der ikke er mere energi i samtalen mellem børnene. Det handler om at stoppe mens der stadig er god energi, så børnene er med øvelsen en anden gang.

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen skabes af de lyde der er i omgivelserne, altså den natur som man er i og hvilke lyde der fremkommer. Det er en måde at sanse omgivelserne, og man kan derefter reflektere over omgivelserne, ved at finde dyr og søge viden på en iPad. Så kobler du kropslig sansning med refleksiv læring.

Materialer.

Ingen materialer

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Som fagprofessionel kan du bruge øvelsen uanset om du har din børnegruppe med i skoven, på stranden, ved vandhullet, på legepladsen. Man kan bare eksperimentere med det.

Som beskrevet under "Fantasirammen", så er det en god måde at internalisere kropslig/sanseligt de omgivelser man er i. Børnene kan bemærke alt fra fuglelyde, til vinden i kinderne. Samt kan man netop kombinere det med at finde dyr/insekter bagefter og lære om dem ve at søge viden på iPaden/mobilen. 

Lav et ormebo

Læs mere

Lav et ormebo

2-15

1 time

1 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Man lærer naturen at kende med alle sanser og oplever den som kilde til leg og udforskning ved at være i naturen. En måde at udvikle respekt og forståelse for naturen kan være at tilegne sig erfaringer med dyr og planter, luft og vand. En måde at iværksætte en æstetisk oplevelse for børn kunne være at udforske regnormene.


Som ormebo skal du bruge en gennemsigtig beholder. Det kan både være hjemmelavet beholder eller købte terrarier lavet til formålet. Læg blade øverst og sprøjt lidt vand på, så det bliver fugtigt og ikke vådt. 

På en god dag hvor det er fugtigt kan børnene lede efter orm på legepladsen med skovle. 

Læg ormene i ormeboet, og efter nogle dage kan man se gangene, når ormene har ædt sig igennem jorden. Aktiviteten kan udvikle sig og gentages over tid.

Legen slutter når...

Når den  fagprofessionelle bliver bevidst om at ingen passer ormene mere. Så luk dem ud.  

Motivation og fantasiramme.

Fantasirammen er mere den ‘faglige’ viden den fagpeofessionelle kan snakke med børnene om. Så lav dit hjemmearbejde, eller brug mobilens søgefunktion til at være undersøgende med børn. 

Materialer.

En spade, små skovle, hvide spande, et ormebo. 

Pædagogens rolle

Vejlederen

Udviklingsmuligheder

Tag små skovle med på tutor find dem i skoven istedet i små hvide spande. Når spandene er hvide, fremtræder små dyr og insekter meget mere tydeligt. Måske kan køkkenmedarbejderen hjælpe med hvidt emballage. 

Sneglevæddeløb

Læs mere

Sneglevæddeløb

2-20

5-20 minutter

1 - 6

Natur og udeliv

Sådan gør du...

Laminer et hvidt A3-papir og tegn en skydeskive med flere forskellig størrelse cirkler på den med sort vandfast tusch. Børnene skal nu finde snegle på legepladsen, i skoven eller hvor I er på tur. Børnene ligger deres snegl i den inderste cirkel og skal se hvor lang tid det tager sneglen at kravle ud af den yderste cirkel.

Legen slutter når...

 Når børnene ikke gider mere

Motivation og fantasiramme.

Ikke så meget en en fantasiramme, men mere det sjove i det kontraintuitive at snegle "løber" vædeløb.

Materialer.

En- eller flere underlag af hvidt lamineret A3 med vædeløbsbane på. Her bruges:

Hvidt papir

Laminering

Sort vandfast tusch

Man kan også købe hvide plastik beholdere, som generelt er gode til at kigge på små dyr i. Dog skal man overveje om det er nogen som må tegnes på med tort vandfast tusch.

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

MAn kan organisere det mere, og have væddeløb med f.eks. 5 snegle ad gangen, hvor man prikker sneglens skal med hver deres farve af Posca-tusch, så man kan kende forskel. Her skal børnene på forhånd gætte på hvilken snegl vinder.

Idræt og bevægelse

Kast med risposer

Læs mere

Kast med risposer

2-6

15-30

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Når børn lærer at kaste, stimulerer det deres balance og koordination. Børnene udvikler også en fornemmelse af at kaste formålsbestemt.

I denne leg er det tager den fagprofessionellet nogle opvaskebaljer og risposer, hvor børnene så kan kaste risposerne ned i opvaskebaljerne. Der skal være rigeligt med risposer. Den fagprofessionelle har til opgave at samle risposerne ud af opvaskebaljerne, så børnene ikke rammer hinanden i forsøget på at kaste- samt hente en rispose.

Når du leger denne leg i vuggestuen, er det vigtig at den fagprofessionelle tænker over rammesætningen. Det skal gerne være et siderum til grupperummet, så man kan lukke døren. Der skal gerne være rigeligt af risposer, ellers kan de små børn godt komme til at skændes om boldene, hvilket på ingen måde er målet med aktiviteten.

Du kan bruge musik til at hjælpe med at sætte stemningen. Du skal dog tænke på at børnene helt naturlig kommre op at køre, så du behøver ikke moderne musik. Det er en god ide at spille Lotte kærså- eller Albertes børnesange, så du og børnene får den dimension med i legen at I kan synge med.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere. De kan godt trænge til en pause, så man kan lave løbende udskiftning af børn som har lyst til at deltage og børn som trænger til en pause. Der skal bare ikke være flere med end der er bolde, og hvad du får erfaring med kan være i rummet for en konstruktiv leg.

Motivation og fantasiramme.

Det er en nem aktivitet at forstå. Konceptet er enkelt. Det er bare at gå i gang. derfor er børnene naturlig motiveret.

Materialer.

3-5 opvaskebaljer

20-30 stk. risposer

Mulepose til opbevaring af risposer

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Man kan udvikle legen i to forskellige retninger. Hvad kaster man med, og hvad bygger jeg målet op af? Altså kan man kaste med alt. Det kan være fjerbolde, vandballoner, rasleæg, tennisbolde.

Målet kan være forskellige ting også: opvaskebalje, hula-hopringe lodret, hvor børnene skal ramme igennem.

Støvlekast

Læs mere

Støvlekast

5-10 børn

15-30 minutter

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

De fagprofessionelle markerer en linje som børnene skal stå bag ved, med god afstand mellem hinanden. Børnene har en af deres støvler med ud på legepladsen til legen. Barnet skal stå med spredte ben, og hænderne inde mellem benene. Man skal nu kaste støvlen op over sin egen ryg og så langt væk fra kroppen som muligt. Det barn som kaster længst har vundet, og man prøver igen, indtil børnene mister interessen.

Legen slutter når...

Når børnene ikke vil mere.

Motivation og fantasiramme.

Konkurrence er sjovt for de fleste børn, ydermere er det sjovt når man skal kaste med i sin egen støvle.

Materialer.

Et tov, kegler eller kridt til at markere en linje med.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

den fagprofessionelle kan have hule-hop ringe med, og ligge dem rundt omkring i kastelængde. Nu skal børnene se om de kan ramme i en ad de liggende ringe.

Den svære med fødderne

Man ligger sig på maven, på en høj bred skammel, og anbringer støvlen mellem sine fødder. Nu gælder det om at svinge sine fødder op i luften, så man kaster støvlen ind over sin egen ryg, og frem foran egen krop. Man må ikke støtte i jorden med hænderne.

Leg med badebolde

Læs mere

Leg med badebolde

2-8

15-45 minutter

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Når børn lærer at sparke og en bold, stimulerer det deres balance og koordination. Børnene udvikler også en fornemmelse af at sparke/kaste hårdt/stille.

I denne leg er det fri leg med badebolde  badebolde har en anden langsom bevægelse end skumgummibolde og er helt fantastiske til især helt små børn

Når du leger denne leg i vuggestuen, er det vigtig at den fagprofessionelle tænker over rammesætningen. Det skal gerne være et siderum til grupperummet, så man kan lukke døren. Der skal gerne være rigeligt af badebolde. Det er altid godt at have en 8-10 badebolde som man kan tage frem til boldleg. En god ide er at der i hvert fald er en bold pr. barn og gerne flere, ellers kan de små børn godt komme til at skændes om boldene, hvilket på ingen måde er målet med aktiviteten.

Du kan bruge musik til at hjælpe med at sætte stemningen. Du skal dog tænke på at børnene helt naturlig kommre op at køre, så du behøver ikke moderne musik. Det er en god ide at spille Lotte kærså- eller Albertes børnesange, så du og børnene får den dimension med i legen at I kan synge med.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere. De kan godt trænge til en pause, så man kan lave løbende udskiftning af børn som har lyst til at deltage og børn som trænger til en pause. Der skal bare ikke være flere med end der er bolde, og hvad du får erfaring med kan være i rummet for en konstruktiv leg.

Motivation og fantasiramme.

Badebolde er bare sjove, så motivationen er der helt naturligt.

Materialer.

Badebolde

Musikafspiller

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Du kan benytte forskellige boldtyper. Man kan få bolde som siger lyde, forskellige størrelser tekstur mm. Jeg beskriver sammen øvelse med skumgummibolde også som en aktivitet i sig selv. 

Spark til bold

Læs mere

Spark til bold

2-8

30-60 minutter

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Når børn lærer at sparke til en bold, stimulerer det deres balance, da de skal stå på ét ben og samtidig sparke med det andet ben. Det styrker barnets øje-fod koordination, når børnene skal ramme bolden. Børnene udvikler også en fornemmelse af at sparke hårdt/stille.

Jo mindre bolden er, des sværere er det for barnet. Jo større jo nemmere. På den måde kan du tilpasse legen til børnenes niveau. Det kan også være sværere for barnet at ramme en bold i bevægelse frem for en bold, der ligger stille.

Når du leger denne leg i vuggestuen, er det vigtig at den fagprofessionelle tænker over rammesætningen. Det skal gerne være et siderum til grupperummet, så man kan lukke døren. Boldene du bruger skal gerne være bløde skumgummibolde, og der skal gerne være rigeligt af dem. Det er altid godt at have en 8-10 skumgummibolde i et net/taske, som man kan tage frem til boldleg. En god ide er at der i hvert fald er en bold pr. barn og gerne flere, ellers kan de små børn godt komme til at skændes om boldene, hvilket på ingen måde er målet med aktiviteten.

Du kan bruge musik til at hjælpe med at sætte stemningen. Du skal dog tænke på at børnene helt naturlig kommre op at køre, så du behøver ikke moderne musik. Det er en god ide at spille Lotte kærså- eller Albertes børnesange, så du og børnene får den dimension med i legen at I kan synge med.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere. De kan godt trænge til en pause, så man kan lave løbende udskiftning af børn som har lyst til at deltage og børn som trænger til en pause. Der skal bare ikke være flere med end der er bolde, og hvad du får erfaring med kan være i rummet for en konstruktiv leg.

Motivation og fantasiramme.

Bolde er bare sjove, så motivationen er der helt naturligt.

Materialer.

8-10 bløde skumgummibolde lige som dem man bruger til stikbold. Det er et Must-have i en vuggestue.

Musikafspiller

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Du kan benytte forskellige boldtyper. Man kan få bolde som siger lyde, forskellige størrelser tekstur mm. Jeg beskriver sammen øvelse med badebolde som en aktivitet for sig selv. 

Avisstaffet

Læs mere

Avisstaffet

2-10

5-10

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Deltagerne deles op i lige store hold, der stiller sig på række bag et mærke i den ene ende af banen. Den forreste i hver række får udleveret en avisside, som vedkommende skal holde foran brystet.

Legen går ud på, at man uden, man holder på avispapiret skal løbe ned til den anden ende af banen og tilbage og aflevere avissiden til den næste i rækken. Der løbes til alle på holdet har løbet. Man må holde avissiden, indtil man begynder at løbe. Tabes avisen undervejs, må man samle den op og løber videre. Vinderen er det hold, der først bliver færdigt.

Legen slutter når...

Når et hold vinder. Det andet hold forsætter indtil alle børn har prøvet. Det er vigtig når man arbejder med stafet med mindre børn, at alle får en deltagelsesmulighed. Det er mere i skolealderen, hvor man kan arbejde mere med konkurrence-elementet. Alle børn som vil være med, skal have mulighed for at deltage.

Motivation og fantasiramme.

Motivationen kommer både fra at det er sjovt at se om man kan løbe med en avis, konkurrence-elementet og at man er hold mod hold. Nogle forsigtige børn skal lige se sådan en aktivitet an, så det er en god ide at lave stafetter regelmæssigt, så børnene bliver vant til det.

Materialer.

Aviser

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Mange former for stafetter. Du kan arbejde med regler og benspænd af alle mulige former. Se de andre staffeter som er oprettet som lege

Høvdingebold

Læs mere

Høvdingebold

10-20

15-60

4 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Høvdingebold er et spil og en leg, der byder på nogle meget simple regler. Derfor kan alle også lære legen at kende på ganske kort tid. En anden god ting ved høvdingebold er, at alle kan være med. Der er nemlig forskellige roller på begge hold. Spillet går ud på, at der skal være to hold, hvor spillerne skal kaste en bold efter modstanderen, som skal undgå at blive ramt.

Der skal spilles på en bane, der er ca. på størrelse med en basketballbane. Den kan dog også være mindre i tilfælde af, at der ikke er helt så mange deltagere med. Både hjørner og midterlinje skal afmærkes. De to hold skal stå på hver deres banehalvdel, mens én spiller for hvert hold, skal stå bag modstanderens baglinje.

Ham eller hende, der står bag baglinjen, er holdets høvding. Høvdingen skal ramme det andet holds spillere med bolden. Når en spiller er blevet ramt, så skal han eller hun gå ned til sit eget holds høvding, hvor man skal hjælpe med at ramme modstanderne. Man er dog kun ramt, hvis man rammes direkte af bolden.

Hvis den enten rammer gulv, væg eller en anden spiller først, så tæller det ikke. Hvis man griber en bold, så er det ham eller hende, der har kastet den, der er død. Hvis man griber en bold, der er kastet af høvdingen, så får man en medspiller fri. Hvis man har bolden i hånden, så må man ikke fjerne sig fra stedet.

Legen slutter når...

Når et hold har vundet, kan man enten starte forfra, eller stoppe.

Motivation og fantasiramme.

Spil med regler og elementer at konkurrence er for mange en stor motivationsfaktor. Du vil som fagprofessionel opleve at enkelte børn kan være lidt skræmte af det i starten, men de skal bare have deres tid til at observere på sidelinjen, før de er klar til at deltage aktivt. 

Materialer.

En blød bold

Kegler eller lignende til at afgrænse en bane 

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Det kan være kedeligt for mindre bør at skulle stå udenfor for længe, så den fagprofessionelle kan arbejde med nogle variationer for hvordan man kan blive befriet. F.eks. at et andet barn løber hen til den døde og giver High-five, kravler igennem benene, Springe buk mm. hvor man bliver befriet med det samme.

Dette vil gøre at spillet ikke bliver færdigt, og man så ikke finder en vinder, men det gør ikke noget for mindre børn. Det er sjovere at alle er igang hele tiden, end at børnene keder sig, for så finder de noget andet at lave.

Stikbold

Læs mere

Stikbold

10-20

15-60

4 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Stikbold er et virkeligt sjovt spil, hvor børnene lærer meget om det dynamiske når mange er samlet, samt skal de forholde sig til regler for spillet.

Deltagerne spiller på et afgrænset område. Det gælder om at dræbe de andre ved at ramme dem med bolden. Bolden må ikke have været i jorden inden den rammer en anden. Hvis bolden gribes inden den har været i jorden, dør kasteren. Når en person dør bliver de personer han har dræbt levende igen. legen slutter år en person har dræbt alle.

Legen slutter når...

Alle er ramt og man har en vinder. Man starter bare et nyt spil, indtil børnene ikke gider mere.

Motivation og fantasiramme.

Spil med regler og elementer at konkurrence er for mange en stor motivationsfaktor. Du vil som fagprofessionel opleve at enkelte børn kan være lidt skræmte af det i starten, men de skal bare have deres tid til at observere på sidelinjen, før de er klar til at deltage aktivt. 

Materialer.

En blød bold

Kegler eller andet til at afgrænse en bane.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan udvikle mange variationer omkring stikbold. Det kan være kedeligt for mindre bør at skulle stå udenfor for længe, så den fagprofessionelle kan arbejde med nogle variationer for hvordan man kan blive befriet. F.eks. at et andet barn løber hen til den døde og giver High-five, kravler igennem benene, Springe buk mm. hvor man bliver befriet med det samme.

Hjemmelavet sansebane

Læs mere

Hjemmelavet sansebane

2-4 børn

30-40 minutter

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Du bruger de samme opvaskebaljer som til den hjemmelavet forhindringsbane. Nu vender du dem bare rigtigt i stedet, og kan bruge dem til at fylde forskellige materialer i baljerne som kan give for sanseindtryk. Du kan bruge ris, kikærter, linser, varm-kold vand mm. Er du klar på at få børn til at overskride deres grænser, kan du koge pasta, køle det ned til stuetemperatur, så kan de prøve at gå i dette også.. Mega sjovt.

HUSK nogle håndklæder så du kan tørre børnenes fødder.

Du kan eventuelt understøtte legen med klassisk musik, eller andet beroligende musik. Det understøtter børnenes adfær meget konstruktivt.

Legen slutter når...

Når børnene ikke gider mere, eller I skal spise.

Materialer.

5-10 opvaskebaljer (Kan bruges til mange ting)

Tæpperester til at ligge opvaskebaljerne på.

Sansematerialer: ris, kikærter, linser, pasta, sand, kastanjer, sne, varm-kold vand mm. Du kan bruge frugtfarve til at spice de kogte pasta op, eller hvis du er hurtig at lave banen når der er sne udenfor (Den ene dag om året!!).

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Du kan bruge mange ting. Jeg syntes dette skal være en indendørs aktivitet, hvor der ikke er så mange børn med. Så bliver det ikke for kaotisk. Hellere gentage aktiviteten over flere dage, med forskellige små børnegrupper, og resten af børnene på legepladsen.

Hjemmelavet Forhindringsbane

Læs mere

Hjemmelavet Forhindringsbane

2-10

30-60 minutter

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Du bygger en hjemmelavet forhindringsbane af opvaskebaljer, tæppestykker og malertape. Det skal gerne være et sted i institutionen som kan rumme en bevægelsesleg.

Reglerne kommer naturligt for børnene: Man leger jorden er forgiftet på den bane som den fagprofessionelle har lavet ved hjælp af redskaberne. Malertapen prøver man at gå på line på.

Det er en aktivitet som gør sig godt med musik til. Jeg syntes at Lotte Kærså og børnesange fra Alberte er fantastiske. Så lærer de også fantastisk dansk musikkultur i samme aktivitet. Det er ren win-win.

Legen slutter når...

Når børnene ikke kan mere, eller den fagprofessionelle vurderer at de har brug for en pause.

Motivation og fantasiramme.

Musik og bevægelse kommer helt naturligt som en motivation for børnene. Man kan bruge dyr som fantasiramme på den måde at børnene skal kravle gennem forhindringsbanen som f.eks. aber, katte eller kaniner, hvilket animerer til andre bevægelser og pirrer fantasien hos børnene.

Materialer.

5-10 opvaskebaljer (Kan bruges til mange ting)

Tæpperester. Enten som gamle tæppeprøver fra den lokale tæppehandler, eller at købe et stykke, som kan klippes ud. Grunden til at tæppe er godt er, at de er meget mere skridsikre end f.eks. liggeunderlag. Så du skal tænke over hvad du bruger. Tæpperne kan også bruges til opvaskebaljerne, så de ikke skrider.

Malertape til at gå på line på

Musikafspiller

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan sikker bruge mange flere redskaber til forhindringsbanen, så disse redskaber er kun for at inspirere til legen. I beskrivelsen har jeg tænkt forhindringsbanen som indendørs aktivitet. Man kan også tage den med ud på legepladsen, men måske skal man have to sæt opvaskebaljer, da de bare bliver ridset og grimme af at være udenfor.

Titte-bøh med tyl

Læs mere

Titte-bøh med tyl

2-10

5-10 minutter

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Titte-bøh eller borte-tit-tit er en gemmeleg, som små børn har det rigtig sjovt med. Jeg var i tvivl om jeg skulle placere den under "Idræt og bevægelse" eller "Fortælling og sprog", da det både er en spæd begyndelse på gemmeleg og helt sikkert en interaktion.. men nu er den her! 

I dene udgave med tyl-stykker, er den ikke helt så skræmmende, da børnene kan kigge igennem. Derfor er det en leg som giver gentagne glæde og sjov i vuggestuen. Den går ud på, at den fagprofessionelle hjælper barnet med at få tyk-stykket over hoved/øjne og siger "Hvor er ... henne?".. venter lidt og siger "Titte-bøh!".

Legen slutter når...

Det er en interaktionsleg, så den slutter når barnet viser at det ikke gider mere.

Motivation og fantasiramme.

Denne form for legendę interaktion giver en naturlig motivation for mindre børn.

Materialer.

Tyl-stof i passende stykker. De kan købes i ruller i forskellige farver, og er meget godt at have liggende til all mulige ting og indretning af pædagogiske læringsmiljøer.

Du klipper dem i passende firkantet stykker og kan opbevare dem i en mulepose mm. så det er en leg du kan hive frem når som helst.

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Da denne leg båden er en sproglig intereaktionsleg og en gryende start på en gemmeleg, kan du udvikle den i hvilken retning du lyster.

Sanse afslapnings-kuffert

Læs mere

Sanse afslapnings-kuffert

1-2

10-20

1 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Har du som fagprofessionel børn i både vuggestue- og børnehaven som har brug for en pause fra det sociale rum i løbet af dagen, er denne kasse noget til din børnegruppe. 

Du skal tænke lidt over setting i forhold til at give det enkelte barn ro. Det kan tit være længst bagved i grupperummet, eller et tilstødende lokale. Der må gerne være en sækkestol eller andet som barnet kan slappe af i, og hvis det er et lille barn må det gerne medbringe en sut, og du kan sørge for et tæppe.

Æsken her indeholder:

Mini vulkan i udbrud 9 cm.

Anti-stressbold med vandperler Ø 6 cm.

Tangle Jr.

Sansebørste/taktilbørste

Bold - Pom Pom 10 cm

Der er sørget for at ramme forskellige materialer og hårdheder, da det er meget individuelt hvad barnet kan lide. Du kan give lidt massage med Sansebørsten. For nogle børn er det dejligt, for andre kilder det for meget til at være behageligt, men prøv dig frem. Det er vigtig at der er "Respekt" om æsken, så det ikke bliver legetøj man kan kaste med. Hvis det lykkedes dig at skabe respekt, og den kun kommer frem til en pause, vil det være et godt pædagogisk "Must have" på hos din børnegruppe. 

Legen slutter når...

Når barnet er færdig med pausen, eller ikke bruger legetøjet konstruktivt til at tage en pause, men kommer i høj arousal i stedet. Det er vigtig at du som fagprofessionel, så barnet lærer den rigtige adfærd omkring æsken. Når det sker er det fantastisk at se hvordan børn kan blive selvhjulpne med at tage en pause, og komme lidt ned i arousal.

Motivation og fantasiramme.

Det er bare lækkert at kigge på og røre ved. Det er dejligt meditativt. længere er den ikke!!!

Materialer.

En æske

Mini vulkan i udbrud 9 cm.

Anti-stressbold med vandperler Ø 6 cm.

Tangle Jr.

Sansebørste/taktilbørste

Bold - Pom Pom 10 cm

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Man kan lave forskellige pause-æsker med dejligt sansestimulerende legetøj. Du kan også udvide med lækkert lys og rolig musik. Især børn bliver meget rolige, hvis de ser roligt blinkene lys i forskellige farver. Man kan købe alt fra en Lava-lampe til lyskæder med farvet lys.

Blindegang på robot-banen

Læs mere

Blindegang på robot-banen

4-6

10-20 minutter

4 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Brug den markeret bane fra ‘Robot-fangeleg’. Nu skal børnene være enten sammen 2–2. Eller ved mindre børn skal det være sammen med den fagprofessionelle.

Den ene får bind for øjnene, og skal mundtlig og med hænderne guides rundt på banens linjer af den anden. Da man ikke kan forvente at mindre børn kan forstå kommandoen: Højre, venstre kan dette være kommunikationen:

Højre - klap på højre skulder

Venstre - klap på venstre skulder

Fremad - klap på hovedet

Stop - holde med begge hænder på skulder 

Børnene går på linjerne mellem hinanden, og den som guider skal passe på den som bliver guidet. 

Legen slutter når...

Når alle børn har prøvet. 

Motivation og fantasiramme.

Det er altid sjovt og lidt skræmmende at skulle undvære en sans, derfor er det også et godt pædagogisk greb at bruge i pædagogiske aktiviteter. 
 

Du kan godt opleve at nogle børn hellere vil stå på sidelinjen først. De skal lige se aktiviteten an, inden de tør at prøve. 

Materialer.

Tov, kridt eller andet til afmærkning af banen. 
tørklæder eller lystætte øjenbind

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Denne aktivitet er en udvikling af aktiviteten ‘Robot-fangeleg’. Generelt kan du bruge lystætte øjenbind som udviklingsmuligheder til mange bevægelses-lege. 

Robot-fangeleg

Læs mere

Robot-fangeleg

10-20

10-20 minitter

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle markerer en bane med kridt eller tov. Der skal gerne være mange streger på banen.

Den fagprofessionelle leger fanger som skal fange robotter (Børnene). Børnene skal gå som robotter. De kan kun gå på stregerne, og må ikke vende om midt på en streg. De kan kun skifte retning, når de kommer til en anden streg. Når de bliver fanget, mister de energien, og kan kun få den igen, hvis de bliver tanket op af en anden robot. 

Den fagprofessionelle må selvfølgelig også kun gå på stregerne. 

Legen slutter når...

Når børnene mister pusten eller energien går ud af legen. 

Motivation og fantasiramme.

Det er en sjov fantasiramme for alle, når man leger robotter med de begrænsninger som banen giver. 

Materialer.

Kridt eller tov til markering af en bane. 

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Man kan ændre på måden man befrier hinanden på. Evt. med High Five. Ellers kan man ændre reglerne, så at man bliver fanger, når man bliver fanget. Så skal man virkelig følge med i hvem der er fanger. 

Avis-Navneleg

Læs mere

Avis-Navneleg

5-10

5-10 minutter

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Børn og voksne stiller sit i en rundkreds. Den fagprofessionelle giver en sammenrullet avis til et barn som har lyst til at starte. 
 

Legen begynder ved at den fagprofessionelle siger et navn. Barnet med avisen skal nu forsøge at daske barnet, hvis navn blev sagt, inden det pågældende barn siger et andet navn af dem som er med. 

Bliver man dasket med avisen inden man når at sige et nyt navn, bytter man. 

Legen slutter når...

Når der ikke er mere energi i aktiviteten

Motivation og fantasiramme.

Det er sjovt når man skal undgå at blive dasket. Der sker altid noget under denne leg, som man griner af. 

Materialer.

En avis

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Hvis det bliver for voldsomt med at daske med en avis, kan man lave det om til en fangeleg, hvor man skal sige ‘Fanget’, mens man rører det andet barn på skulderen. 

Hale-tagfat

Læs mere

Hale-tagfat

10-20

10-20 monutter

4 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle markerer en bane med kridt eller snor, så der er mulighed for Helle bag ved markeringen på begge sider, og løb fra den ene markering til den anden. Du skal også have lavet haler af enten markeringsbånd, stofstrimler eller andet. 
 

Alle børnene forsynes med en hale (markeringsbånd). Halen hænges bag på bukserne og den skal være synlig for alle deltagere.

Det gælder for børnene om at få fat i så mange haler som muligt. Når et barn har fået fat i en hale, løber han/hun hjem til et af helleområderne med armen og halen i vejret. På hellebasen sættes halen fast i buksebagen ved siden af den anden hale, og barnet løber igen ud for at fange flere haler.

Er man heldig kan man få fat i en hel håndfuld haler på én gang. Men man kan også miste mange haler på én gang. Hvis man er haleløs, kan man snyde en modstander, ved at forsøge at gemme halesiden for modstanderen som således tror, at man har en hale. Når modstanderen er tæt på, forsøger man så at snuppe modstanderens hale! Man kan også overrumple andre når de er ved at snuppe hinandens haler, og ikke er så opmærksomme.

Aktiviteten er på skjult tid - dvs. kun læreren ved, hvornår den slutter: når læreren afslutter legen, tælles halerne op og man fordeler igen halerne og begynder forfra.

Legen slutter når...

Når børnene er forpustet, eller mister energien. 

Motivation og fantasiramme.

Denne regel-leg kombineret med konkurrence er en god motivation for børnene. 

Materialer.

Tov, kridt eller kegler til at afmærke en bane. 
Haler til legen

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Man kan udvikle legen med at børnene skal læbe som forskellige dyr F.eks. En høne, en ræv, en kænguru. Hvad gør det for legen?

Rød, gul, grøn, stop

Læs mere

Rød, gul, grøn, stop

10-20

30 minutter

4 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Afmærk en firkantet bane med  f.eks. 2 reb/kridtstreger eller kegler til markering af banen.

Den fagprofessionelle står bag den ene streg, mens de andre deltager stiller sig bag den anden streg.
 

Den fagprofessionelle står med ryggen til børnene. Den fagprofessionelle med ryggen mod børnene skal sige ”rød-gul-grøn” og nu må de andre deltagere løbe/gå frem. Når der bliver råbt "Stop" vender den fagprofessionelle sig hurtigt om.
 

Børnene skal nu stå bomstille, hvis de stadig bevæger sig, skal de tilbage til linjen og starte forfra.
 

Det barn som når først frem til den anden linje, har vundet.

Det er bedst at det er den fagprofessionelle som styrer legen, og som der vender sig. Det kan være svært for børn at have rollen som igangsætter og dommer, hvilket kan komme til at tage energi ud af legen. 

Legen slutter når...

Når en af børnene har vundet ved at komme ned for enden af banen. 

Motivation og fantasiramme.

Regelbaseret konkurrence-leg kan være meget motiverende, samt kan få følelserne til at flyve højt. Det er en god motivation at det er børnene mod den fagprofessionelle. 

Materialer.

Reb, kridt eller kegler til at afmærke en bane. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Man kan arbejde med forskellige fantasirammer som F.eks. At børnene skal være en Tiger som sniger sig ind på et bytte (Den voksne). Eller hvad gør det ved legen, hvis man er kænguruer eller kaniner?

Woop-løb bevægelse

Læs mere

Woop-løb bevægelse

5-20

10-20

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Download Woop-app’en til en iPad eller lignende som børn må bruge. På forhånd skal den fagprofessionelle forberede et poste-løb på appen.
 

Man kan på forhånd lave/gemme alle de løb man har lyst til, hvilket gør at man kan udvikle mange forskellige digitale lærerige posteløb på institutionens legeplads. 

Under løbet skal den fagprofessionelle deltage og facilitere legen. 
 

På forhånd vil det dog være en god forberedelse at have bestemt sig for hvilke emne der skal være for løbet. Posterne bliver former som spørgsmål, med tre valgmuligheder, hvor man kan uploade billeder som leder børnene hen mod et svar.
 

På den måde oplever børnene at kunne svare, samtidig med at de lærer noget om det specifikke emne. F.eks. Når man laver en post hvor børnene skal hoppe som kaniner (Vis billede af en kanin, samt med at man giver en elefant, eller en hest som andre svarmuligheder). Man kan selv justere sværhedsgraden efter børnegruppen.

Legen slutter når...

Når posteløbet er færdigt. 

Motivation og fantasiramme.

For at skabe motivation for børnene er et posteløb ret sjovt. Det, at skulle løse opgaver og får øjeblikkelig svar, samt at kombinere det med bevægelse er meget sjovt. Emnet for løbet udgør fantasirammen.

Materialer.

Ipad.

Kan laves på legepladsen eller i nærområdet. 

Pædagogens rolle

Mesteren

Udviklingsmuligheder

Der er mange udviklingsmuligheder.
 

Man kan også lave posteløb med forskellige kategorier. F.eks. Natur og udeliv, bevægelse og Højtider

Kaste bolde i vaskekurv

Læs mere

Kaste bolde i vaskekurv

2-10

5-30

1 - 3

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Du skal bruge 1-2 vaskekurve, eller du kan eksperimentere med forskellige opbevarings-rum hvor børnene kan kaste bolde i. Da det er en leg for små børn, er det vigtig at der er mange bolde til rådighed. Du animerer børnene til at kaste bolde op i kurvene. Når kurvene er fyldte, vælter I dem og boldene triller ud igen. Det vigtigste er at børnene uden at tænke over det øver deres boldkendskab og lære at kast/ramme et mål. Målet må på ingen måder være svært for børnene at ramme, da de hurtigt vil miste motivationen.

Legen slutter når...

Legen forsætter til børnene mister motivationen.

Motivation og fantasiramme.

Lige i denne leg er der ikke den store fantasiramme, men materialerne giver aktiviteten i sig selv. Hvis man bruger papkasser i stedet for vaskekurve, kan man male- eller sætte et lamineret billede på papkassen som kan give en fantasiramme.

Materialer.

Vaskekurve og masser af bløde bolde

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Man kan eksperimentere med opbevaringsrum og hvad man kaster me. F.eks. ærteposer indenfor. Hvis man leger legen udenfor, kan man bruge små sten til at kaste efter et mål med.

Haj-Leg

Læs mere

Haj-Leg

8-20

5-20 minutter

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Haj-leg er en fangeleg på en markeret firkantet bane. Midt på banen står en haj (Fanger). Fiskene står fordelt på begge sider af banen, og skal hele tiden være i bevægelse. De må ikke blive stående i helle, med mindre de lige skal have vejret. Hajen løber rundt på banen og fanger fisk. De fisk som bliver fanget, bliver forvandlet til vand-tang, som står stille, mens de bevæger sig som tang i bølger. De hjælper hajen med at fange fisk fra deres position.

Legen slutter når...

Når den sidste fisk er fanget.

Legen kan leges igen og igen indtil børnene ikke mere har lyst.

Motivation og fantasiramme.

Havet som tema, gør at det bliver sjovere at lege fangelegen. Det er sjovt hvordan børnene helt naturligt leger rollen som f.eks. vand-tang. De behøver ikke så megen instruktion.

Materialer.

Kegler, tov, sten eller pinde til at afgrænse en bane.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Temaet rummer mulighed for udvikling. Hvilke forskellige bevægelser vil legen animere til, hvis temaet var tiger og antilope, astronauter og månemænd, Rudolf og de frække drillenisser? Det er kun fantasien som sætter grænser for legen og bevægelsen

Alle mine kyllinger kom hjem

Læs mere

Alle mine kyllinger kom hjem

10-30

5-20 minutter

3 - 6

Idræt og bevægelse

Sådan gør du...

Legen leges på et afgrænset firkantet bane. I hver ende af banen har deltagerne helle. Midt på banen, står der Ræven (Fanger), hvis opgave er at fange kyllingerne når de løber.

En deltager er høne (Den voksne). Hønen står i den modsatte helle end kyllingerne.
De andre deltagere er kyllinger, og står i én ende af banen i en af hellerne til at starte med.


Ved hver runde inden kyllingerne løber fra den ene ende til den anden siges følgende dialog:

Høne: "Alle mine kyllinger kom hjem."
Kyllingerne svarer: "Det tør vi ikke."
Kyllingemor råber: "Hvorfor ikke?"
Kyllingerne svarer: "Ræven er farlig."
Kyllingemor råber: "Hvad gør ræven?"
Kyllingerne svarer: "Den æder vores kød og drikker vores blod".
Kyllingemor råber: "Kom alligevel."


Nu løber kyllingerne. Det er rævens opgave at fange kyllingerne inden de når tilbage til kyllingemor. En fanget kylling bliver "ædt" af ræven og bliver også ræv. Der bliver flere og flere ræve, jo flere kyllinger, der bliver fanget. 
 

Legen slutter når...

Den kylling der bliver fanget sidst, bliver ræv i den næste runde. 

Legen kan leges igen og igen indtil der ikke er mere tid, børnene mister pusten mm.

Motivation og fantasiramme.

Det er basalt set en fangeleg med kyllinge/ræv som tema, hvilket gør det sjovere end hvis det bare er en almingdelig fangeleg.

Materialer.

Reb, sten pinde eller kegler til at markere en firkantet bane.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Nu er temaet Kyllinger/ræv. Måske kunne man finde andre temaer for fantasiramme. F.eks. mus/kat, kat/hund osv. man kan også lege med rolelrne man spiller: er det en syg høne? en kænguro? alt efter hvilke dyr man vælger, animerer det til forskellige bevægelser til sjov for alle.

Musik

Sanglege faldskærm

Læs mere

Sanglege faldskærm

10-20

10-20

2 - 6

Musik

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle  samler børnene omkring en faldskærm. Dette kræver meget plads, så legen skal enten foregå udenfor eller en hal mm.

Pædagogen får alle børn til at kunne gå samme vej og holder den ene hånd på faldskærmen, mens børnene prøver at gå i takt. Den fagprofessionelle kan evt tælle til 1-2-3-4, så børnene ved hvornår takterne for skridt er. Når børnene går godt i takt, sætter den fagprofessionelle en sang på som er god at gå i takt til. Det kan være Tinge-linge-later eller en anden sang som er god til at gå i takt til. Det kan også vire rim eller remser, så børnene får erfaringer med rytme og takter.

Legen slutter når...

Når børnene mister lysten, bliver forpustet eller skal geare lidt ned. 

Motivation og fantasiramme.

Sangene udgår fantasirammen, så det sksl være nogle sange børnen gider at synge. Den fagprofessionelle kan styre børnenes arousal ved på forhånd at have udvalgt nogle sange med forskelige tempo, så man også kan få børnene ned i arousal igen. Man kan evt. slutte af med "Bjørnen sover" inde under faldskærmen, så man falder til ro.

Materialer.

En faldskærm

Den fagprofessionelle skal forberede relevante sange, rim eller remser.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Som beskrevet under Fantasirammen med at man kan styre tempo og arousal med udvalgte sange. Samt kan man lægge benspænd ind på den måde at alle skifter retning efter hvert vers, løfter faldskærm op/ned i takterne, sætte ned/op at stå.. men så skal børnene også være øvet i aktiviteten

Rim og remser

Læs mere

Rim og remser

1-20

5-10

3 - 6

Musik

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle klapper rytmen til et rim, og opfordrer børnene til at klappe med. I siger sammen et rim, hvilket f.eks. kan være: "Okker gokker" eller andet.

Den fagprofessionelle kan finde inspiration til rim og remser til børn fra bl.a. følgende forfattere:

Halfdan Rasmussen

Lotte Salling

Legen slutter når...

Når I har gentaget rim eller remsen så mange gange at børnene mister interessen.

Motivation og fantasiramme.

Fortællingen i rim eller remsen er fantasirammen. At børnene fabulerer med sproget samtidig med at de løbende får erfaring i at klappe en rytme.

Materialer.

Et rim eller remse. Den fagprofessionelle kan finde inspiration til rim og remser til børn fra bl.a. følgende forfattere:

Halfdan Rasmussen

Lotte Salling

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Jo mere repetoiret af rim og remser udvikles af den fagprofessionelle, jo mere udvikler legen sig. 

Stol-leg

Læs mere

Stol-leg

10-20

15-30

3 - 6

Musik

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle styrer musikken, og stopper musikken. Når musikken stopper, skal børnene sætte sig i en stol, som er på en række med ryglæn mod hinanden. Der skal være en stol mindre end antallet ad deltagere. Den fagprofessionelle  udpeger det barn som ikke fik en stol. Barnet hjælper med at stoppe musikken i den efterfølgende runde.

Normalt tager man en stol ud pr. runde. Man kan overveje om det skal være en konkurrence, eller om alle skal have lov at deltage, men at barnet som ikke finder en stol som beskrevet ovenfor, kan hjælpe den voksne med at stoppe musikken, indtil et nyt barn har "tabt" en runde.

Legen slutter når...

Den sidste deltage har vundet, eller hvis man ikke udelukker nogen, så når børnene ikke kan mere.

Motivation og fantasiramme.

Børnene forføres til at deltagelse af hele stemningen med musikken og de fysiske rammer danner fantasirammen for aktiviteten. Der er f.eks. forskel på om om det er udenfor på legepladsen, eller det er i et grupperum, men dunkel belysning. Begge ting virker, og virker forskelligt.

Materialer.

Højtaler

Musikafspiller

Skamler/stole

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Den fagprofessionelle kan arbejde med forskellige måder børnene kan agere på når musikken stopper. Her er det kun fantasien som sætter grænser.

Regler for stop kan være:

Lægge sig på gulvet

Stå stille på et ben

Sociale regler:

Give high five

Give en krammer

To-og-to holde hinanden på skulderen og stå stille

Give håndtegn til en makker

Stopdans

Læs mere

Stopdans

10-20

15-30

3 - 6

Musik

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle styrer musikken, og stopper musikken, hvor alle børn skal stå stille uden at bevæge sig. Den fagprofessionelle vælger hvem som stoppede sidst.

Normalt er det barn som stoppede sidst ude af legen, men da det er yngre børn, kan man overveje om det giver pædagogisk mening at "Udelukke" nogen fra legen midlertidigt, eller om det ikke er nok i sig selv at grine af situationen og så prøve igen alle sammen.

Legen slutter når...

Den sidste deltage har vundet, eller hvis man ikke udelukker nogen, så når børnene ikke kan mere.

Motivation og fantasiramme.

Børnene forføres til at deltagelse af hele stemningen med musikken og de fysiske rammer danner fantasirammen for aktiviteten. Der er f.eks. forskel på om om det er udenfor på legepladsen, eller det er i et grupperum, men dunkel belysning. Begge ting virker, og virker forskelligt.

Materialer.

Højtaler og musikafspiller

Pædagogens rolle

Forføreren

Udviklingsmuligheder

Den fagprofessionelle kan arbejde med forskellige måder børnene kan agere på når musikken stopper. Her er det kun fantasien som sætter grænser. Se f.eks. aktiviteten "Stol-leg", eller se inspiration under.

Regler for stop kan være:

Lægge sig på gulvet

Stå stille på et ben

Sociale regler:

Give high five

Give en krammer

To-og-to holde hinanden på skulderen og stå stille

Musikhuset

Læs mere

Musikhuset

2-10

20

3 - 6

Musik

Sådan gør du...

Hav en kasse med "instrumenter" i. Det kan være alt fra rasleæg til pinde, man kan slå sammen små trommer og fløjter mm. Brug cirklen som et udgangspunkt du altid kan få børnene til at vende tilbage til som udgangsposition.

Den fagprofessionelle er dirigent med stemme og evt. en tromme, og når børnene er klar med et instrument kan I spille sammen. Hvis den fagprofessionelle ikke er så musikalsk selv, kan man få hjælp af en Lotte Kærså-sang eller andre melodier.

Legen slutter når...

Når børnene mister interessen. Det er vigtigt at få børnene ned i energi-niveau hvis de er gearet op af stemningen og musikken. Her kan den fagprofessionelle benytte en rolig sang og få børnene til at ligge på gulvet med øjne lukket, og så massere dem på skift.

Motivation og fantasiramme.

Sangen eller emnet for sangen udgør fantasirammen. Du kan sige at I skal lave junglemusik, hvilket giver en anden fantasiramme, end hvis I skal lave en fødselsdagssang.

Materialer.

Hjemmelavet musikinstrumenter. Det er godt at have det i en beholder. Det kan være en taske, kasse mm.

Gå på opdagelse på grupperummet sammen med børnene om hvad der kan lave lyd.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Som "Fantasirammen", rummer sangen, temaet og instrumenterne udviklingsmulighederne, så den fagprofessionelle kan arbejde med at repetoiret af disse 

Trommedans

Læs mere

Trommedans

2-10

20

1 - 3

Musik

Sådan gør du...

Den fagprofessionelle sidder med en tromme og evt. et dyr eller en bamse, som skal animere børnene til at bevæge sig som det dyr der er valgt.

Den fagprofessionelle styrer legen med trommen og med sin stemme ved at tromme langsomt, stille, hurtigt og højt. Dette understøttes verbalt, så børnene ved når de skal bevæge sig stille eller med styrke. Man kan yderligere animere til bevægelse og leg gennem at synge en sang (Lille Peter edderkop, Mariehønen Evig glad), eller fortælle en eventyr for de største vuggestuebørn.

Der skal være en fagprofessionel til at styre legen og en til at guide børn, som har brug for det.

Legen slutter når...

Når man kan se at børnene mister interessen. Hvis man animere legen i for højt et tempo, kan børnene ikke holde i så lang tid, så det gælder om at variere rytme og tempo.

Motivation og fantasiramme.

Dyret eller bamsen animerer fantasirammen. Det kan være en medierende figur fra en bog eller tema, en sang som fanger børnene.

Materialer.

En tromme og medierende figur.

Pædagogens rolle

Animatøren

Udviklingsmuligheder

Udviklingsmulighederne ligger i hvilke sange, dyr, bamser og sange man som fagprofessionel bruger den dag. Man kan lave aktiviteten igen og igen, så at rammen for aktiviteten bliver en rutine for børnene, men temaet bliver forskelligt fra gang til gang.

Leg med lyssætning: mørkt, lyst

Evt. at børnene får rasleæg, men man skal holde øje med at det ikke overtager børnenes leg